Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 04. 2017.

Pajtić: Mladi izašli sami - nikakav Soroš, Janković ili ja

Bivši predsednik i poslanik Demokratske strane Bojan Pajtić izjavio je da nema nameru da napusti Demokratsku stranku.

Pajtić: Mladi izašli sami - nikakav Soroš, Janković ili ja

Foto:B92.net

Kako kaže, podneo je ostavku na mandat poslanika u znak podrške studentima jer bi ostanak u Skupštini Srbije značio davanje legitimiteta aktuelnoj vlasti.

"Podneo sam ostavku na mandat poslanika u znak podrške studentima. Osetio sam da kao univerzitetski profesor imam obavezu da to učinim. Izlaskom na ulice moji studenti su pokazali integritet, pamet i nepokolebljivu volju da ne priznaju legitimitet režima", rekao je Pajtić za dnevni list "Danas". 

Pajtić je kazao da su protesti građana Srbije "krik srpske mladosti" koja, kako je rekao, "ne želi da se udavi u blatu laži, krađe izborne volje, korupcije i beznađa". 

"Većinom opozicionih političara (premijer i lider SNS Aleksandar) Vučić često manipuliše. Medije je uglavnom 'dresirao', ali mu je narod nepoznanica. I zato se plaši", rekao je Pajtić, koji je profesor na Prvanom fakultetu Novosadskog univerziteta. 

Istakao je da su ljudi koji protestuju - slobodni ljudi, koje "niko nije dovezao na protest", već su na njega došli svojevoljno. 

Kako kaže, "mlade ljude niko nije instruisao - nikakav Soroš, Janković ili ja". 

Na pitanje zašto im je trebalo osam dana da usaglase zahteve Pajtić kaže da "upravo da početna anarhičnost govori da te mlade ljude niko nije instruisao niti sabrao". 

"Mladi su poslušali uzvik Stefana Hesela upućen njihovoj generaciji - 'pobunite se'. I pobunili su se. Nemojte potcenjivati ulicu. Svako ko je bar pet minuta gledao sednice Skupštine je svestan da je ulica mesto lepih manira i oaza mudrosti u odnosu na srpski parlament", navodi Pajtić. 

Pajtić je naveo da opozicija ostankom u Skupštini daje legitimitet vladajućem režimu Aleksandra Vučića i alibi političarima iz EU, SAD i drugih zemlja. 

"Oni znaju da se u Srbiji živi u diktaturi, ali, ako opozicija sedi u parlamentu - znači, ima parlamentarizma, ima dijaloga, ima legitimiteta, ima kontrole i podele vlasti", rekao je Pajtić i dodao da bi bojkot opozicije bio vest važnija od toga da se "neki poslanik opozicije posvađao sa gospođom (Majom) Gojković ili Marijanom Rističevićem". 

Upitan da li će u vojvođanskom parlamentu formirati poslanički klub sa Sašom Jankovićem, Pajtić je kazao da se Saša Janković iskristalisao kao neko ko ima mandat i obavezu da povede novu opoziciju - "drugačiju i sa većim potencijalom nego što je danas slučaj". 

"Protest protiv diktature" održan je u sredu 17. put u Beogradu. 

Protesti u Beogradu i drugim gradovima počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora u Srbiji. 

Građani traže smenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem koji je dobio najviše glasova na predsedničkim izborima, ali rezultat izbora još nije ozvaničen, traže fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera". 

Izvor: b92.net

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage