Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 01. 2017.

"Presuda NIN-u može negativno da utiče na slobodu medija"

Presuda Višeg suda u sporu Nebojše Stefanovića i nedeljnika NIN bi mogla negativno da utiče na slobodu medija, kaže komesar SE za ljudska prava Nils Muižnieks.

"Presuda NIN-u može negativno da utiče na slobodu medija"

Foto:B92.net

Muižnieks je na svom profilu na Fejsbuku napisao da srpsko sudstvo treba da obezbedi da njegova nadležnost, kada se radi o kleveti, bude u skladu sa praksom Evropskog suda.

Političari sa svoje strane treba da budu otvoreni za neinhibiranu javnu kritiku i treba da spreče akcije koje bi mogle da imaju negativan efekat na slobodu izražavanja, posebno novinara, naveo je Muižnieks u tekstu koji je Tanjugu prosledio njegov predstavnik za štampu.

"Zabrinut sam da bi na slobodu medija mogla negativno da utiče presuda Višeg suda u Beogradu da u slučaju klevete kazni politički nedeljnik NiN bude novčano kažnjeg zbog nanošenja štete reputaciji ministra unutrašnjih poslova Srbije nakon što jer juna 2016. objavljen članak o rušenju objekata u Savamali", napisao je Muižnieks.

Prema njegovim rečima, kada se radi o kleveti onda se mora voditi računa o slobodi izražavanja kako je to garantovano Članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i ne treba imati previše zaštitnički odnos prema pitanjima reputacije ili izricati pravne lekove ili kazne koji mogu imati negativni uticaj na slobodu izražavanja ili javnu debatu.

Prema praksi Evropskog suda, granice prihvatljive kritike su "šire kada je reč o političarima nego kada je reč o privatnom licu", dodao je komesar.

Kako kaže Muižnieks, politričari su neminovno izloženi proceni svake reči i dela i stoga moraju pokazati već stepen tolerancije.

Ministar policije Nebojša Stefanović dobio je spor na sudu protiv nedeljnika NIN, a glavni urednik tog nedeljnika Milan Ćulibrk najavio je da će se žaliti na presudu.

NIN je, prema toj presudi, dužan da plati odštetu ministru policije zbog povrede časti i ugleda u iznosu od 300.000 dinara zbog teksta od 16. juna prosle godine "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale", a koji je bio i na naslovnoj strani tog nedeljnika.

Izvor: B92.net

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage