Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 12. 2006.  - Autor: I. DUGALIĆ

CARINA ZA STRICA

Direktor Carine Dragan Jerinić protivzakonito omogućio stricu Dragoslavu da u svojoj firmi u Dobanovcima otvori carinsku ispostavu. Roba se u magacinu "Interjug-Asa" carini više od godinu dana, i to bez odluke Vlade Srbije!

slika
dragan

Kum nije dugme... Dragan Jerinić

Dragan Jerinić, direktor Uprave carina, protivzakonito je omogućio svom rođenom stricu Dragoslavu Jeriniću da u magacinu svoje špediterske firme "Interjug-As" u Dobanovcima otvori privatnu carinsku ispostavu, tvrde špediteri. Oni svedoče da se roba na tom mestu carini već više od godinu dana, i to bez odobrenja Vlade Srbije!

Dragan Stain, predsednik Udruženja malih i srednjih špeditera Srbije, kaže da je carinarnica u Dobanovcima u magacinima "Interjug-Asa" otvorena još prošlog leta, ali da i danas radi bez zvaničnog odobrenja i carinske šifre.

- Nova carinska ispostava, prema Zakonu o carini, može da bude otvorena samo odlukom Vlade na predlog resornog ministra. U ovom slučaju ne postoji nikakva Vladina odluka, a Ministarstvo finansija tvrdi da u Dobanovcima nema carinske ispostave, niti carinskog referata.

antrfile

Dragoslav Jerinić: To su gluposti

Dragoslav Jerinić, stric direktora Uprave carina Dragana Jerinića i bivši direktor "Interjug-Asa", pošto je od aprila ove godine u penziji, tvrdi da su sve priče oko carinske ispostave u magacinu te firme zlonamerne i netačne.

- To su gluposti. Takve tvrdnje nemaju veze s vezom. U "Interjug-Asovom" skladištu u Dobanovcima ne carini se roba. Nikad nije ni carinjena. U Dobanovcima postoji carinska ispostava, ali to nije u "Interjugu" - bio je kratak Jerinić, koji nije želeo da razjasni otkud onda carinska obeležja na magacinu "Interjug-Asa" ako tamo ne postoji ispostava?!

- "Interjug-As" zbog toga nema šifru carinarnice, ali zato ima carinske pečate, plombe, klešta za plombe, ukratko sve što im je potrebno za carinjenje - tvrdi Stain.On kaže da je Dragoslav Jerinić otvorio carinsku ispostavu uz pomoć svog bratanca, direktora Carine Dragana Jerinića.

- Carinski nadzor i carinjenje robe u "Interjug-Asu" obavljaju carinici koji se inače vode kao zaposleni u carinskoj ispostavi terminala Beograd. Na vratima kancelarija "Interjug-Asa" vidno su istaknuta obeležja Uprave carina, tako da je potpuno jasno da se tu nalazi regularna carinska ispostava. Sve to "Interjug-Asu" omogućio je bratanac Dragoslava Jerinića, sadašnji direktor Uprave carina Dragan Jerinić.

Osim što je time prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, on je zloupotrebio i službeni položaj, a sve to su krivična dela. "Interjug-As" stiče imovinsku korist na štetu špeditera i drugih stranaka, a bogati se niko drugi do rođeni stric direktora Carine - tvrdi Stain, i dodaje da je kompletne dokaze o svemu tome predao MUP-u Srbije, koji do danas nije reagovao?!

slika 2
grb

Dokaz...Grb carine na Inter-Jugu

Da pravda izbegava Jeriniće, potvrđuje i Mirjana Prostran, bivši radnik Carine. Ona je u aprilu ove godine pokrenula postupak protiv direktora Dragana Jerinića pred Republičkim odborom za rešavanje o sukobu interesa, koji je u junu obustavljen zbog nedostatka dokaza.

- Dragan Jerinić je u postupku izjavio da je "Interjug-As" samo umrežen u informacioni sistem carinske službe i ništa drugo. Tvrdio je da je utvrđeno da firma njegovog strica ispunjava uslove za umreženje i da tamo ne postoji carinska ispostava. Na osnovu toga i na osnovu dopisa Ministarstva finansija da tamo ne postoji carinska ispostava postupak je obustavljen. Niko od nadležnih nije otišao da proveri naše tvrdnje.

U Dobanovcima, u "Interjug-Asu", zaista se carini roba, što je vrlo lako utvrditi običnim odlaskom u magacin. Nažalost, tamo niko nije otišao, jer očigledno neko u ovoj državi štiti gospodu Jeriniće - ogorčena je Prostranova.

Izvor: Press / Foto: Milan Popović

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati