Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 10. 2015.

Opao ugled srpske nauke zbog nerealizovanog kredita

Član Političkog saveta Demokratske stranke Dragoslav Petrović, izjavio je danas da su ugled i uticaj naučno-istraživačkog rada i visokog obrazovanja Srbije u svetu opali zato što Ministarstvo za obrazovanje nije realizovalo kredit Evropske investicione banke od 200 miliona evra.

Opao ugled srpske nauke zbog nerealizovanog kredita

          Kako se navodi u saopštenju DS, Petrović je istakao da su naučno-istraživački rad i visoko obrazovanje imali uzlaznu liniju sve do pre dve godine.

On je objasnio da se to ogledalo u citiranosti domaćih istraživača, kvalitetu naučno-istraživačkih radova u delu publikacija koje su naučnici imali u svetskoj literaturi i u visokoj poziciji koju su zauzeli domaći vodeći univerziteti, poput Beogradskog univerziteta i Univerziteta u Novom Sadu.

"Nažalost, došlo je opadanja ugleda i uticaja u svim sferama i svi ovi pokazatelji su krenuli silaznom linijom što je posledica, pre svega, nerealizovanih obaveza koje je imala naša republička vlada odnosno, ministarstvo za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj”, izjavio je Petrović.

Prema njegovim rečima, najveći deo sredstava od odobrenog kredita Evropske investicione banke od 200 miliona "apsolutno nije realizovan".

"Došlo je do zastoja u realizaciji nabavke opreme i potrošnog materijala, prekinut je ciklus od više stotina istraživanja koji je završen krajem 2014., a prvi put u modernoj istoriji razvoja ove nauke taj konkurs nije obnovljen. Potpuno nelegalno i u jednoj konfuziji su se našli svi naučni instituti, naučna istraživanja i univerziteti u tom svom segmentu", rekao je Petrović.

On je dodao i da je zakasnio nacrt strategije koji odiše, kako kaže, starim orijentacijama, neambicioznošću i koji "neće doneti ništa novo i neće omogućiti nove konkurse". 

 "Rešenje je u tome da se urgentno povećaju izdvajanja koja se odnose na nauku i tehnološki razvoj s jedne strane, i da dođe do izmene zakonskih propisa u skladu sa time kakva je praksa u razvijenim evropskim zemljama, a da se za takva investiranja privreda oslobodi i ima neke poreske olakšice", smatra Petrović.

Prema njegovim rečima, treba dodati i zalaganja da se spreči dalji odliv našeg najkvalitetnijeg kadra, a što mora biti i u sklopu izmene upisne politike kvota na univerzitetima koje se, kako je rekao, po inerciji oslanjaju na ono što je bilo pre deset i 20 godina.

"Ne vodi se računa o tome šta je potrebno u razvoju ove države", rekao je Petrović.

Član Političkog saveta DS izneo je i podatak da, kako tvrdi, nije iskorišćeno ni 11,7 miliona evra koje je odobrila Evropska komisija, a koji su bili namenjeni za zaštitu sredine i realizaciju projekta u vezi sa Vin 2, Vin 3 i Vin 4, a odnosi se na vodu u Vinči, na obezbeđivanje nisko-radioaktivnog otpada.

"Sve to govori da se ipak na jedan neodgovoran način odnosilo prema krucijalnim problemima, u jednoj oblasti koja za zemlje koje su u razvoju treba da bude osnovni resurs", rekao je on.

Petrović je zaključio da je za sve te propuste objektivna odgovornost na ministru za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj i njegovom "nestručnom i neambicioznom timu".

Izvor: Tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati