Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 06. 2014.

Univerzitet u Beogradu - Mašinski fakultet

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu je institucija nacionalnog značaja koja samostalno postoji, živi i radi još od 1948. godine i predstavlja osnov razvoja mašinske nauke i industrije u Srbiji. Najstarija je i najveća visokoškolska i naučna ustanova u našoj zemlji u oblasti mašinstva. Na fakultetu trenutno studira preko 3000 studenata o kojima brine više od 450 zaposlenih, od toga oko 200 u nastavi.

Univerzitet u Beogradu - Mašinski fakultet

Počev od školske 2005/06. godine, studije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu izvode se po novim nastavnim planovima i programima, osavremenjenim i usklađenim sa međunarodnim standardima obrazovanja (Bolonjska deklaracija). Svi studijski programi Mašinskog fakulteta u Beogradu su akreditovani u prvom akreditacionom krugu od strane nacionalne Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. U ovom trenutku, svi studijski programi Mašinskog fakulteta su reakrediovani, a akreditovani su i programi na engleskom jeziku. 

Dobijene su i vrhunske međunarodne akreditacije: 

ASIIN (Akkreditierungsagentur für Studiengänge der Ingenieurwissenschaften, der Informatik, der Naturwissenschaften und der Mathematik e.V, Deutschland - Accreditation Agency for Degree Programmes in Engineering, Informatics, Natural Sciences and Mathematics e.V, Germany, http://www.asiin.de/): Accreditation Certificates for study programmes of Bachelor (Undergraduate) Academic Studies and Master (Graduate) Academic Studies, 2013-2014, July 15, 2013
ENAEE (European Network for Accreditation of Engineering Education, http://www.enaee.eu/) through ASIIN: Designations of study programmes as European-Accredited Engineering Bachelor and Master (EUR-ACE labels), 2013-2014, September 27, 2013


RINA (The Royal Institution of Naval Architects, United Kingdom, http://www.rina.org.uk/):
Accreditation Certificates of the UB-FME Naval Architecture Module, 2009-2013 and 2013-2017
FEANI (European Federation of National Engineering Associations, Belgium, http://www.feani.org)
Accreditation Certificate for all engineering programmes.

Budući studenti Mašinskog fakulteta mogu se opredeliti za:
Osnovne akademske studije koje traju tri godine posle kojih student stiče zvanje – Inženjer mašinstva (B.Sc. = Ing.)
Master akademske studije koje traju još dve godine (ukoliko se student opredeli da nastavi školovanje) posle kojih se stiče zvanje – Master inženjer mašinstva (M.Sc. = Dipl.-Ing.)
Doktorske studije u trajanju od tri godine posle kojih se stiče zvanje – Doktor nauka – mašinsko inženjerstvo (Ph.D. = Dr.-Ing.)

 


Osobenosti Mašinskog fakulteta se ogledaju u širini i kvalitetu obrazovanja u oblasti mašinstva što ilustruju sledeće činjenice:

Širok izbor usmerenja u uže specijalizacije - 22 odseka/modula:
Automatsko upravljanje, Biomedicinsko inženjerstvo, Brodogradnja, Vazduhoplovstvo, Dizajn u mašinstvu, Šinska vozila, Zavarivanje i zavarene konstrukcije, Industrijsko inženjerstvo, Inženjerstvo biotehničkih sistema, Informacione tehnologije, Motori SUS, Motorna vozila, Prehrambeno mašinstvo, Proizvodno mašinstvo, Procesna tehnika i zaštita životne sredine, Sistemi naoružanja, Termoenergetika, Termotehnika, Transportno inženjerstvo, konstrukcije i logistika, Hidroenergetika, Computational Engineering, Mehanika
Pojedini odseci su jedinstveni na prostoru Srbije i regiona.
Postepeno usmeravanje po želji studenta može da započne i od druge godine osnovnih studija, dok su grupe usko specijalizovanih predmeta predviđene za Master akademske studije. 
Master i Doktorske studije izvode se i na engleskom jeziku.


Studije su tesno povezane i sa naučno-istraživačkim radom gde studenti aktivnim uključenjem u pomenute procese stiču dragocena iskustva za budući rad u nauci ili industriji. U tom smislu Fakultet je među prvima pokrenuo akciju otvaranja inovacionih centara i biznis-inkubatora koji studente pripremaju za buduće zaposlenje.Kvalitetu nastavnog procesa doprinose značajni prostorni i tehnički resursi fakulteta.Diploma Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je priznata svuda u svetu.

 

Izvor: Pressonline

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati