Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 04. 2014.

U školama će se ponovo učiti odbrana i zaštita!?

Nakon nekoliko decenija pauze, u školama u Srbiji mogla bi ponovo da bude uvedena edukacija đaka u oblasti odbrane i zaštite i samozaštite.

U školama će se ponovo učiti odbrana i zaštita!?

Naime, ova inicijativa potekla je iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Osnovna ideja vraćanja predmeta sličnog nekadašnjoj Odbrani i zaštiti jeste da se mladi obuče pre svega za samozaštitu ali i za pružanje prve pomoći povređenima u različitim vanrednim i drugim situacijama, rekao je Tanjugu portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

Naredni korak u realizaciji inicijative jesu razgovori sa Ministarstvom prosvete, najavio je major Krivokapić i istakao da bi srednjoškolci učili i o zaštiti od nuklearnog, hemijskog oružja, terorističkih napada, poznavanja ubojnih sredstva. 

Osnov za uvođenje odbrane i zaštite između ostalog je u Zakonu o vanrednim situacijama, koji kaže da se građani, “radi sticanja potrebnih znanja iz oblasti lične i kolektivne zaštite, obučavaju i osposobljavaju za preventivnu zaštitu i spasavanje". 

- Obučavanje se vrši u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja radi sticanja znanja o opasnostima od prirodnih i drugih nesreća i zaštiti od njih, u skladu sa posebnim zakonom i odgovarajućim programom. Način obučavanja utvrđuje ministar nadležan za poslove prosvete, u saradnji sa ministrom nadležnim za unutrašnje poslove i drugim nadležnim ministrima - navodi se u Zakonu. 

Na potrebu edukacije iz ovog predmeta ukazuje i činjenica da se građani, posebno mladi, često ne snalaze u vanrednim situacijama, požarima, poplavama, nesrećama, jer na primer nisu osposobljeni da pruže prvu pomoć povređenima, pa bi ovaj predmet u školama zapravo bio osnova za učešće građana u civilnoj zaštiti. 

Ipak, u uvođenju nastave odbrane i zaštite još se nije odmaklo dalje od same inicijative, pa se ne zna ni tačan naziv predmeta, da li će biti poseban ili u okviru postojećih planova i programa, da li će se uzučavati kao fakultativni predmet, seminar, kurs... 

Predmet ne bi obuhvatao obuku rukovanja oružjem, ali treba da zainteresuje što više đaka i da ga nastavnici predaju koristeći savremena nastavna sredstva, rekao je Krivokapić. 

Osim odbrane i zaštite, postoje i inicijative da se u školama izučava zdravstveno vaspitanje (predmet koji postoji u desetak srednjih škola u Vojvodini), saobraćajno vaspitanje, preduzetništvo, medijsko obrazovanje...

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
jjjjjjjj [neregistrovani]
 [13.04. 2014., 20:18]

Napred-nazad

Vracajte staro, kad ne znate da osmislite novo. Ionako nam je skolstvo za muzej,jos samo treba da se vracamo unazad.Osavremenjavanje skolstva i modernizacija je skupa? Ili nesposobni metuzalemi vode taj resor?Deca i obrazovanje su poslednja briga ove drzave.Takva ce nam i buducnost biti kako su postavljeni prioriteti.

Odgovori
Vidi odgovore
Frakson [neregistrovani]
 [13.04. 2014., 15:16]

Ako!

Ako budu učili *strategiju* JNA bolje da ne uvode predmet.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati