Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 12. 2006.

PONOVO PONIŠTENA ODLUKA O JEMSTVU ZA MIRJANU MARKOVIĆ

Vrhovni sud Srbije treći put je poništio odluku Okružnog suda kojom se nalaže da se u pravosudni budžet uplati 15.000 evra jemstva za povlačenje poternice za Mirjanom Marković kako bi ona došla na suđenje u martu ove godine. Poništena je i odluka o izdavanju poternice za Markovićevom.

U saopštenju se navodi da je rešenje Okružnog suda ukinuto zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka "jer u njemu nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su dati su nejasni i protivrečni".

Prema mišljenju Vrhovnog suda, u predmetu nema dokaza da je optužena uredno pozvana na glavni preteres 23. marta 2006. godine, a prvostepeni sud nije ni pokušao dostavljanje poziva optuženoj na jedan od načina predviđenih Zakonikom o krivičnom postupku.

Supruga bivšeg predsednika SRJ Mirjana Marković optužena je za zloupotrebe pri dodeli državnih stanova.

Mirjana Marković trebalo je da dođe u Srbiju na sahranu Slobodana Miloševića 18. marta, pa su njeni branioci ponudili jemstvo kako bi bila ukinuta poternica za njom. Ona međutim nije došla na sahranu i nije se pojavila na suđenju 23. marta. Okružni sud je nakon toga odlučio da se jemstvo uplati u korist pravosudnog budžeta i da se raspiše poternica, ali je Vrhovni sud 5. aprila poništio to rešenje jer je zaključeno da "optužena nije uredno pozvana na zakazani glavni pretres".

Prvostepeni sud u novom postupku je ponovo odlučio da se jemstvo uplati u pravosudni budžet i raspiše poternica, ali je Vrhovni sud ponovo poništio rešenje. Vrhovni sud je zaključio da provostepeni sud ponovo nije pokušao da dostavi poziv optuženoj u postupku za pružanje međunarodne krivično-pravne pomoći, pošto je imao saznanja da se ona nalazi u Moskvi.

Zakonikom o krivičnom postupku određeno je obavezno lično dostavljanje poziva na glavni pretres, bez obzira na to da li optuženi ima branioca, pa se optuženi ne može pozivati niti obaveštavati o pretresu preko branioca, ukazano je tada. U julu je Okružni sud treći put odlučio da se 15.000, u dinarskoj protivvrednosti, uplati kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

"Za okrivljenom se ima izdati poternica na osnovu rešenja o određivanju pritvora od 17.04.2003. godine. Poternicu će izdati MUP Republike Srbije-Sekretarijat u Beogradu, Odeljenje za potrage i zamolnice", saopšteno je tada.To rešenje, na koje se žalio branilac Markovićeve, poništeno je i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati