Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 08. 2017.  - Autor: Pressonline

KRVAVI DOSIJE DAUTA HARADINAJA Mučio, silovao i ubijao žene i decu, a njihova tela ostavljao kao UPOZORENJE NEPRIJATELJIMA

Daut Haradinaj (39), zvani Cufi i Obogaljeni, najpoverljiviji i najbliži je saradnik starijeg brata Ramuša Haradinaja (49) sada u kriminalnim poslovima, a ranije u terorizmu.

KRVAVI DOSIJE DAUTA HARADINAJA Mučio, silovao i ubijao žene i decu, a njihova tela ostavljao kao UPOZORENJE NEPRIJATELJIMA

Foto: Facebook

On će, prema saznanjima srpske redakcije „Sputnjika“, biti na prvoj optužnici koju će podići međunarodni tim pred novoformiranim sudom za zločine OVK. Dautu, koga su srpski ali i međunarodni istražitelji označili kao glavnog organizatora likvidacija neprijatelja klana Haradinaj; svedoka protiv Ramuša u Hagu, političkih protivnika iz stranke Ibrahima Rugove, kao i pripadnika drugih suparničkih klanova, sudiće se po prvi put za ratne zločine. Daut je, prema dokumentaciji koju su prikupili srpski istražitelji i u koju je “Blic” imao uvid, osim organizacije terorističkih akcija označen i kao neposredni ubica srpskih i albanskih civila lojalnih Srbiji.

Terorizam

Braća iz mlađih dana, dok su  bili  u OVK

Daut je sa braćom, Ramušem i sada pokojnim Škeljzenom, pokrenuo organizovanje OVK na području Metohije. OVK na području Metohije počinje sa većim terorističkim napadima u jesen 1997. Tako je napadnuta 26. novembra 1997. policija u selu Lauša, ali su teroristi odbijeni i jedan od njih je poginuo (Hasim Geci). Na njegovoj svečanoj sahrani, dva dana kasnije, prvi put se javno pojavila grupa pripadnika OVK u uniformama i oznakama, a predvodio ih je Daut Haradinaj. On sa braćom organizuje glavni štab OVK u rodnim Glođanima i biva prvi zamenik Ramuša. Kasnije biva imenovan za člana Glavnog štaba OVK i komandanta 131. brigade “Isuf Grvala”, čiji su pripadnici počinili veliki broj zločina na području Dečana. Napadi terorista postaju intenzivniji i već do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bivaju etnički očišćena, tako da više nema Srba. Od marta do septembra 1998. na području koje kontrolišu jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 30 policajaca. Daut u sukobima biva teško ranjen i ostaje bez dela jedne ruke, pa odatle nadimak Obogaljeni.
Posebno teški zločini počinjeni su u improvizovanom zatvoru u Glođanima, koji je bio pod direktnom kontrolom braće Haradinaj. Srpski istražitelji razotkrili su kako su u tom logoru mučeni i ubijeni civili; Slobodan Radojević, Miloš i Milica Radunović, Milka Vlahović, Darinka Kovač, Novica Vujisić, Zdravko Radunović, Dragan Đukić, Miloje i Vinka Krstić... Daut Haradinaj je, kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno učestvovao u ubistvu Slobodana Praščevića i policajca Milorada Otaševića. Kraj sukoba u južnoj srpskoj pokrajini nije bio kraj terorističkih aktivnosti Dauta. Iako mu međunarodna zajednica čini ustupak nakon formiranja KZK, postavljen je za zamenika komandanta a potom i za komandanta 3. RTG, on postaje jedan od glavnih organizatora terorističkih aktivnosti u Makedoniji. Zbog toga dospeva na američku crnu listu 26. juna 2001. i s nje do danas nije skinut.

Likvidacije

Ime Dauta Haradinaja vezuje se sa organizaciju brojnih likvidacija. Sa ubistvima svedoka zločina braće Haradinaj počelo je odmah posle okončanja rata, a 2003. su kulminirala, kada su ubijena i četiri zaštićena svedoka. Te godine je ubijen Tahir Zemalj sa sinom Enisom i rođakom Hasanom. Tahir je bio vojni komandant FARK u zoni Dukađin, gde su komandovali Haradinaji. Haško tužilaštvo je postiglo dogovor sa Zemaljem da svedoči o zločinima Haradinaja, ali je on ubijen, o čemu je pisala i Karla del Ponte. Sumnja se da je Daut bio zadužen za ove likvidacije dok je Ramuš bio pod optužbama u Haškom tribunalu. Kfor hapsi Dauta 2002. zbog sumnji da je umešan u kriminalne aktivnosti, a Ramuš organizuje demonstracije ispred i čak napad na zatvor „Dubrava“.

Kriminal

Braća Haradinaj su predvodnici velikog kriminalnog klana čija je delatnost usmerena, prema nalazima BIA, na “ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskog stanovništva”.
„Krijumčarena roba se distribuira u Makedoniju, jug Srbije, Rašku oblast, te u Crnu Goru, korišćenjem putnog pravca Peć-Kula-Rožaje“, navodi se u izveštaju BIA. Klan Haradinaj oslanja se na porodicu Ekrema Luke. Porodica Keljmendi, koju predvodi Naser, u bliskoj je vezi sa Haradinajima i “kontroliše šverc droge i nafte, trgovinu ljudima, kao i pranje novca na području Peći”. Takođe Haradinaji su povezani sa klanom Babaljija koji deluje na području Đakovice i “bavi se krijumčarenjem benzina iz Albanije, te ilegalnom trgovinom narkoticima”.

Veze sa islamskim teroristima

Daut Haradinaj se spominje u izveštaju BIA kao glavni kontakt sa islamskim terorističkim orga­ni­zacijama.
„Ispred komande KZK bio je zadužen za koordinaciju rada sa islamskom terorističkom organizacijom Al Kaida. U tom svojstvu, oktobra 2001, u Sofiji je organizovao sastanak sa Muhamedom al Zavahirijem, bratom idejnog vođe pomenute organizacije dr Ajmana al Zavahirija“, navodi se u izveštaju BIA. Poznato je da su se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači videli sa Osamom bin Ladenom u Albaniji.

Surove likvidacije

Žrtve braće Haradinaj na Kosovu i Metohiji. Ni albanski civili nisu bili pošteđeni. Braća Haradinaj su silovali žene i decu i zverski ih mučili. Neretko su tela žrtava ostavljali na mestima gde su ih mučili i ubijali, da služe za primer neprijateljima.

Izvor: Blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage