Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 04. 2017.

Kako sprečiti porodične tragedije?

Jučerašnji masakr u selu Barič, u opštini Golubac, jedan je od brojnih zločina koji su se u poslednje vreme dogodili u Srbiji.

Kako sprečiti porodične tragedije?

Foto:B92.net

Stručnjaci smatraju da porodične tragedije nikada ne mogu u potpunosti da se spreče, ali da bi stroža kontrola posedovanja vatrenog oružja mogla da pomogne da ovakvih tragedija bude manje.

"A ja sam tu, ovaj, dolazio kod ovog čoveka, kupovao rakiju. To je bio tako dobar čovek, dobra duša ljudska, ko devojka, što se kaže, ne bi mrava zgazio, i tako mi žao baš." 

Reči Milana Bugovca iz Velikog Gradišta su reči koje često čujemo posle neke tragedije. Uzorni domaćin, dobar komšija. A rezultat - sin ubio oca, žena muža ili suprug ženu, brat udario na brata. Posle svega, često, suvoparno saopštenje policije - proverama u policijskim evidencijama utvrđeno je da u ovoj porodici do sada nije bilo prijave bilo kakvog nasilja. A masakr počinjen pištoljem za koji je bila izdata uredna dozvola za posedovanje. 

"Kada se dobije dozvola za držanje oružja praktično, ne i za nošenje, da ona ne bude doživotna, već da se na određeni vremenski period vrše nove provere kako bi ona mogla da se produži, jer se vrlo često menjaju okolnosti. Menja se zdravstveno stanje lica koje dobije takvu dozvolu i tome slično", kaže Sanja Ćopić iz Kriminološkog društva Srbije. 

Pre manje od godinu dana u selu Žitište kod Zrenjanina ubijeno je petoro ljudi, pre toga, krajem 2015. u Martonošu kod Kanjiže sedmoro, a pre četiri godine dogodio se težak zločin u Velikoj Ivanči kod Mladenovca - ubijeno je 13 ljudi. Zamenica javnog tužioca Gorjana Čaluković najavljuje izmenu zakona, pa će tako ubuduće provere za osobe koje poseduju oružje biti na tri godine. 

"Od 1. juna policija i patrole policijske će biti u obavezi da se odazovu svakom pozivu i da izađu na lice mesta u svakom slučaju. To je važno, jer će se onda i onaj najniži nivo nasilja tretirati od strane profesionalaca, pre svega nadležnog policijskog službenika, kasnije zamenika javnog tužioca i suda", navodi ona. 

Kad se medijska priča o tragediji slegne, bliski rođaci ubijenih, ali i oni koji su u srodstvu sa zločincem nastavljaju život. Najčešće bez pomoći zajednice. 

"Oni se često ne prepoznaju, a jesu zapravo indirektne žrtve ovakvih događaja. I njima su takođe potrebni pomoć i podrška, tako da i oni mogu da se obraćaju službama za podršku žrtvama", objašnjava Ćopićeva. 

Ministarstvo pravde od februara sprovodi obuku sudija, tužilaca i policijskih službenika u vezi sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koji će stupiti na snagu 1. juna ove godine.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage