Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

04. 07. 2018.  - Autor: B92.net

"Povećati broj inspektora za zaštitu životne sredine"

Beograd -- Srbija je na putu da stanje životne sredine dovede na odgovarajući nivo.

"Povećati broj inspektora za zaštitu životne sredine"

foto: screenshot

To će u narednom periodu raditi povećanim brojem inspektora i korišćenjem iskustava organizacija EU zaduženih za tu oblast, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Jedna od tih organizacija je Odbor mreže EU za sprovodjenje i primenu prava životne sredine (IMPEL), čiji predstavnici su se danas u Beogradu sastali sa predstavnicima srpskog ministarstva. 

"Veoma je važno što je Srbija postala članica IMPEL-a, jer nema napretka u oblasti životne sredine ukoliko se ne iskotiste iskustva, sredstva i tehnike organizacija koje se bave životnom sredinom, naročito kada je u pitanju nadzor i predostrožnost", poručio je Trivan uoči sastanka sa predstavnicima Odbora. 

On je objasnio da je inspekcija jedan od najvažnijih alata u oblasti zaštite životne sredine i da u toj oblasti Srbija ima premalo kapaciteta, što je neophodno promeniti. 

Upravo zbog toga, Trivan kaže da će se u narednom peridodu, kroz mogućnost koju je to ministarstvo dobilo od vlade, zaposliti 180 ljudi, od čega deo i u Inspekciji za zaštitu životne sredine. 

"Uslovi za zapošljavanje jesu formalno stvoreni, a kada će se to desiti zavisi od stanja u budžetu. Pre svega ćemo popunjavati radna mesta u inspekciji". 

Ministar je rekao i da kaznena politika svakako mora da bude oštrija, ali i da nadležni organi kazne primenjuju jer su se, kaže, dešavali česti propusti. 

"Poslednji dogadjaji, a posebno oni u Obrenovcu, govore da su ljudi koji čine zločine protiv životne sredine dobili gotovo maksimalne kazne. Postoji veći stepen razumevanja i uveren sam da će se sa tim nastaviti", podvukao je Trivan. 

Upitan kakvo da li možemo da očekujemo sličnu kaznenu politiku i kod zagadjivanja reka, ministar je rekao da svi znamo u kakvom stanju su naše vode, i da je ključno rešenje ulaganje u izgradnju kapaciteta za preradu otpadnih voda. 

"Nismo najgori u regionu ali se ponašamo kao da jesmo. Ključni cilj je da se taj kapacitet, u koji bi trebalo uložiti pet milijardi evra, izgradi. Sve ostalo su sporedna rešenja", rekao je Trivan i dodao da se moraju stimulisati i gradjani da ne zagadjuju životnu sredinu. 

Šef IMPEL-a Kris Dikens rekao je da je zadovoljan što je Srbija još 2016. godine postala članica tog tela, a da će oni na današnjem sastanku nastojati da bolje upoznaju stanje životne sredine u našoj zemlji i naprave zajedničke planove za budućnost. 

"Treba da naučimo i saznamo šta su u Srbiji najveći problemi od zajedničkog interesa i gde možemo da pružimo pomoć, ali i razmenimo mišljenja", rekao je Dikens. 

On je naveo da veliki broj zemalja sada postavlja kao prioritet zaštitu životne sredine, jer je šteta od zagadjenja u Evropi i do 50 milijardi evra. 

Takodje, Dikens je rekao da je važno postaviti standarde kada je ekološka inspekcija u pitanju, što je, kaže, uočio i kao prioritet našeg ministarstva. 

IMPEL je evropska mreža za sprovodjenje zakona iz oblasti zaštite životne sredine, koja ima tradiciju od 25 godina i 36 zemalja članica. 

Njena misija je da podrži primenu svih zakona na polju prava životne sredine u EU, da podršku svim organizacijama na polju izdavanja dozvola... 

Šef IMPEL-a rekao je i da ta organizacija nastoji da sve zakone koji se pokažu loši u praksi izmeni, a da u saradnji sa Mrežom tužilaca uspostavi jednake kazne za prekršaje.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage