Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 04. 2018.

VAKCINA PROTIV RAKA ZA GODINU DANA Istraživači sa Stenforda testiraće lek i na ljudima

Vakcina protiv kancera do koje su došli istraživači sa Univerziteta Stanford u narednim mesecima ispitivaće se na ljudima, a za godinu dana već bi mogla da se primenjuje među onkološkim pacijentima širom sveta.

VAKCINA PROTIV RAKA ZA GODINU DANA Istraživači sa Stenforda testiraće lek i na ljudima

Foto:Blic.rs

Ovo bi mogla da bude dobra vest za ljude obolele od kancera, zato što bi u najboljem slučaju za godinu do dve ovaj lek protiv raka mogao da bude dostupan svim pacijentima, a lečenje bi teklo bez hemoterapije.

Naime, vakcina bi trebalo da isprovocira imuni sistem i nauči ćelije ubice da pronađu maligno tkivo i unište ga, što bi omogućilo izlečenje onkoloških pacijenata i u odmaklim stadijumima.

Kako piše sajt „Unilad“, vakcina se pokazala uspešnom u 97 odsto slučajeva kod miševa, a do kraja godine biće ispitana i na 35 dobrovoljaca koji boluju od kancera.

Studija, koju je predvodio profesor onkologije Ronald Levi, pionir u oblasti imunoterapije raka, a čija laboratorija je razvila i uobičajenu hemoterapiju „rituximab“, objavljena je u stručnom časopisu „Science Translational Medicine“.

Foto: Shutterstock

Vakcina koju su ovi naučnici razvili kombinacija je dva postojeća leka. Predstavlja jedinstven tip imunoterapije jer reaktivira specifične T ćelije putem ubrizgavanja mikrogramskih količina dva agensa direktno u tumor.

Levijev tim tvrdi da je vakcina bila efikasna i kod miševa kod kojih je rak metastazirao po celom telu. On ističe da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacija, i da će biti finansijski isplativija od dosadašnjih tretmana. Neželjenih dejstava kod miševa je bilo malo, uključujući groznicu, a njenom primenom isključuje se primena hemoterapije.

U dalje kliničko ispitivanje doktor namerava da uključi i obolele od limfoma, odnosno vrste raka koji napada prvo limfne čvorove.

Ukoliko eksperiment bude bio uspešan, Levi tvrdi da će moći da se koristi kod više vrsta tumora i da će s vremenom onkolozi davati injekcije obolelima pre operativnih zahvata kako bi sprečili ponovno pojavljivanje tumora.

Borba imunog sistema protiv ćelija kancera je najnovije dešavanje u ovoj teškoj borbi protiv opake bolesti.

Dejstvo vakcine ispitaće se kroz dve studije. Svaki pacijent će uporedo sa ovom terapijom, koja će se sprovoditi dva puta tokom šest nedelja, primati i malu dozu zračenja. Za sada nije utvrđeno koliki će biti razmak između vakcina.

Dr Mičel Hermiston, koja se bavi imunoterapijom u jednoj bolnici u Kaliforniji koja se smatra pionirom u imunoterapiji, kaže za sajt „Unilad“ da bi vakcina potencijalno mogla da spase hiljade života.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić kaže da je imunoterapija budućnost onkologije i da nema lekova ni hemoterapija koje mogu da izleče rak kao ćelije ubice.

- Lek provocira ćelije, koje inače brane telo od svega, pa i od zloćudnih tumora, tako da te ćelije nauče da prepoznaju zloćudne ćelije i eliminišu ih. Taj sistem je ključ i osnov u lečenju raka - objašnjava Džodić.

Kako kaže, ovo je budućnost u lečenju raka, ali ono što deluje na životinjama ne mora da bude efikasno i na ljudima.

Dve vakcine već isprobane

- Ljudi moraju da znaju da je ovo još u ranoj fazi i da tražimo najbezbednije i najbolje rešenje. Dve vakcine koje ubrizgavamo napravljene su u sigurnim kompanijama i već su isprobane na ljudima. Sada ih testiramo u kombinaciji, jednu sa drugom. Imamo veliki problem sa kancerom i nećemo biti zadovoljni dok ne nađemo rešenje za sve obolele ljudi. Mislim da ćemo ovom vakcinom u budućnosti moći da lečimo sve vrste tumora - rekao je Levi.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage