Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 11. 2017.

Novinarska i medijska udruženja: Hitan sastanak sa Dolovac

Novinarska i medijska udruženja uključena u Stalnu radnu grupe za bezbednost novinara zatražili su da se, najduže u roku od 10 dana, održi sednica tog tela.

Novinarska i medijska udruženja: Hitan sastanak sa Dolovac

Foto:B92.net

Oni zahtevaju da sednici prisustvuje i republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

U zajedničkom saopštenju, NUNS, NDNV i ANEM traže sednicu na kojoj će im se pojasniti razlozi zbog kojih su odbačene krivične prijave novinara koji su napadnuti tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, odnosno saopštiti da li će i koje poteze Republičko javno tužilaštvo preduzeti na anuliranju posledica "sramne odluke Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu".

"Na sastanku ćemo tražiti objašnjenja i u vezi s neprihvatljivim obrazloženjem odbacivanja prijava kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda među pristalicama SNS-a prisutnim na skupu podrške", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će o daljem statusu asocijacija i udruženja u Stalnoj radnoj grupi odlučiti pošto dobiju odgovore na ta pitanja, kao i da do tog sastanka ne vide razloga za ponovo sastajanje radne grupe čiji su članovi.

Novinarska udruženja i asocijacije smatraju da je reč o dramatično ozbiljnim problemima koji snažno opterećuju rad novinara u Srbiji i da je potrebno razjasniti sve dileme koje u vezi s tim slučajem postoje.

"U međuvremenu, novinarska i medijska udruženja će u dogovoru sa oštećenim novinarima preduzeti sve pravne poteze kako bi se zaštitila njihova prava, ali i elementarna pravda", navela su udružnja i dodala da su uverena da je posle odluke Tužilaštva bezbednosna situacija gora nego kada su ušli u Stalnu radnu grupu.

Ključni slučajevi iz prošlosti, poput ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića i postavljanja bombe pod prozor Dejana Anastasijevića, prebijanja Davora Pašalića i Ivana Ninića, i dalje su nerasvetljeni. Isto važi i za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara koji su se dogodili od trenutka formiranja grupe, kao što su snimanje novinara Južnih vesti Predraga Blagojevića, upad u stan Dragane Pećo i brojne pretnje smrću drugim novinarima, podseća se u saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja istakla su da ostaju snažno posvećena traganju za institucionalnim rešenjem problema bezbednosti novinara.

"Istovremeno, očekujemo da policija i tužilaštvo nastave da izvršavaju obaveze preuzete Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i da intenziviraju rad u toj oblasti, shodno činjenici da njihove dosadašnje aktivnosti nisu dale očekivane rezultate", dodali su NUNS, NDNV i ANEM.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage