Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 11. 2017.

Vojska nabavlja još opreme, hoće "glok" i puškomitraljeze

Vojska Srbije, u okviru modernizacije i jačanja oružanih snaga, nabavlja austrijske pištolje "glok 17" i belgijske puškomitraljeze "minimi", piše "Politika".

Vojska nabavlja još opreme, hoće "glok" i puškomitraljeze

Foto:B92.net

Broj pištolja i puškomitraljeza o kojima je reč definisan je potrebama jedinica Vojske Srbije i programskim dokumentima opremanja.

"Pištolj koji se nabavlja je 'glok17' kalibra 8 mm, proizvodjača 'Glok' iz Austrije, a puškomitraljez je 'FN minimi' kalibra 5,56 mm, proizvodjača 'Herštal' iz Belgije", navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja "Politike" u vezi sa tom nabavkom.

List podseća da se "Projekat 1.500" odnosi na broj vojnika iz različitih jedinica VS koji su, ili će biti, opremljeni najsavremenijim naoružanjem i opremom. "Politika" navodi da su, međutim, neka pitanja ostala bez odgovora.

"Informacije o količini koja se naručuje, koje će jedinice koristiti navedeno naoružanje, koja je vrednost nabavke i ko je dobavljač, predstavljaju poverljive podatke, budući da je reč o proceduri opremanja koja je u toku i koja je predmet programskih dokumenata opremanja stepenovanih kao 'vojna tajna - poverljivo'", navode u Ministarstvu odbrane.

Kako ističu, prilikom odlučivanja o opremanju jedinica, Ministarstvo odbrane i VS uvek se vode interesima unapređenja operativnih sposobnosti jedinica, a jedan od kriterijuma jeste i finansijska povoljnost ponude.

"U skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i postojećim internim pravilima, Ministarstvo odbrane i VS ne opremaju se neposredno sredstvima naoružanja i vojne opreme i inostranstva, već se za te potrebe angažuju komisionari pod najpovoljnijim uslovima", dodaje se u odgovoru Ministarstva.

U svakom slučaju, vojska dobija najsavremenije streljačko naoružanje, ističe "Politika" i dodaje da je "glok 17" najpopularniji službeni pištolj na svetu, a da je puškomitraljez "minimi", koji koristi metke standardnog NATO puščanog kalibra, veoma popularan medju pripadnicima specijalnih jedinica.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage