Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 10. 2017.

ALARMANTNO I BIĆE SVE GORE Nemojte da se iznenadite ako vam dete umesto pedijatra bude lečio LEKAR OPŠTE PRAKSE

Beogradski Dom zdravlja "Palilula" dva puta je raspisivao konkurs za prijem pedijatara, ali se na njega niko nije javljao. Zbog toga su bili primorani da u školskom dispanzeru decu pregledaju lekari opšte medicine, jer pedijatara nema.

ALARMANTNO I BIĆE SVE GORE Nemojte da se iznenadite ako vam dete umesto pedijatra bude lečio LEKAR OPŠTE PRAKSE

Foto:blic.rs

I ovo je slika u većini domova zdravlja i bolnica u Beogradu, gde se očigledno najviše kuburi sa specijalistima koji leče najmlađe. Decu školskog uzrasta mogu da prate i lekari opšte medicine pa u školskim dispanzerima ima oko 63 odsto pedijatara, a ostatak su lekari opšte medicine, pokazuju podaci Udruženja pedijatara Srbije.

Pre nekoliko godina imali smo alarmantnu situaciju u jednoj dečijoj bolnici u Beogradu, koja je u samo nedelju dana ostalao bez 10 lekara koji su otišli u penziju ili na specijalizaciju.

Foto: Arhiva Blica / RAS Srbija

Sve to je epilog višedecenijskog odsustva kadrovske politike u zdravstvu, a posledice su gužve, dugo čekanje na preglede, iznurivanje zdravstvenog kadra...

Prosečna starost pedijatara u Srbiji je preko 55 godina i ukoliko se nešto ne preduzme za nekoliko godina naša zemlja bi se mogla suočiti sa ozbiljnim nedostatkom ovih specijalista. Oni koji sad upišu specijalizaciju iz pedijatrije mesto u ordinacijama moći će da popune tek za četiri godine.

Za dve godine šest pedijatra otišlo u penziju

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Direktor DZ Paliluila, dr Aleksandar Stojanović objašnjava za "Blic" da im nedostaje oko 11 pedijatara, da su morali brzo da se snalaze, zbog čega im sada školsku decu pregledaju lekari opšte medicine, uz budno oko pedijatra.

- Prethodnih deset godina u ovom domu zdravlja nije odobrena ni jedna specijalizacija, a u poslednjih dve godine oko šest pedijatara je otišlo u penziju. I sada plaćamo tome danak. Polako rešavamo problem. Ove godine odobrene su dve specijalizacije iz pedijatrije, imamo tri specijalizanta koji će za godinu i po dana završiti specijalizaciju, a za januar planiramo da odobrimo još dve nove specijalizacije iz pedijatrije - objašnjava dr Stojanović, koji napominje da sličan problem imaju i kada je reč o radiolozima, ginekolozima, internistima, ORL i oftamolozima.

Uopšte, starosna struktura u zdravstvu Srbije je vrlo loša, svaki šesti specijalista je pred penzijom, a veliki problem je i odlazak stručnjaka u inostranstvo.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Novosadski Dom zdravlja raspolaže sa 62 pedijatra raspoređena u 22 objekta te zdravstvene ustanove, a prema rečima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu dece dr Vesne Vuleković dobrom organizacijom i zdravstvenim vaspitanjem rešen je problem malog broja kadrova na zadovoljstvo roditelja i malih pacijenata.

- Činjenica je da kadrova ima malo, ali smo dobrom organizacijom i edukacijom roditelja uspeli da predupredimo sve eventualne probleme prilikom pružanja zdravstvene zaštite deci i omladini – kaže za “Blic” dr Vuleković.

Objašnjava nam da pedijatri više nisu podeljeni na lekare koji su zaduženi samo za školsku ili samo za predškolsku decu, već svi rade sve, tako da su gužve smanjene.

- Naš trud se isplatio, odnosno edukacija roditelja kroz savetovališta i drugi vidovi zdravstvenog vaspitanja očigledno su urodili plodom, jer naši mali pacijenti ne čekaju dugo, redovi su smanjeni, a samim tim i mogućnost zaraze raznim virusima u čekaonicama je svedena na minimum – priča nam dr Vuleković.

Dodaje i da je zakazivanje pregleda preko pedijatrijskih sestara izabranih lekara dalo odlične rezultate zato što su one upoznate sa problematikom pacijenata te znaju da li deca moraju hitno da dođu na pregled ili se pregled može odložiti za nekoliko sati ili za jedan dan.

- Novosadski pedijatri imaju ponaosob i do 1.500 malih pacijenata i naravno da bi bilo bolje da imamo više lekara ali preventivnim radom uspeli smo da nadomestimo sve nedostatke tako da trenutno dobro funkcionišemo – zaključila je dr Vuleković.

U Valjevu nema dečijih hirurga

Foto: G. Srdanov / RAS Srbija

U Valjevu nedostaju dečiji hirurzi. Država je na neki način pokušala da reši problem tako što hirurzi iz Beograda idu u valjevsku bolnicu, jer za sada ne postoji druga mogućnost. I ova bolnica je više puta raspisivala konkurs za dečijeg hirurga, ali se niko nije javljao, iako na birou ima 2.500 lekara, a uz posao ova bolnica je nudila i specijalizaciju.

13 pedijatara leči mališane iz Užica

Domu zdravlja u Užicu po normativima pripada 14 pedijatara, a zaposleno je 13. Po rečima dr Danijele Marinković, direktorke ove ustanove, dve doktorke su na porodiljskom bolovanju – za jednu je pronađena privremena zamena, a za drugu ne postoje zakonski osnovi da bude primljena.

Ovaj broj lekara, dodaje dr Marinković, sasvim je dovoljan da odgovori potrebama najmlađih pacijenata. Ona napominje da u vreme povećanog broja pregleda, usled infekcija i prehlada, i potreba za inhalacijom, raspoloživi pedijatri odrade koji pregled više od maksimalno dnevno pripisanih 31.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage