Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Radnici Fijata neće prekinuti štrajk

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije pozvala je radnike "Fijata", sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje

Radnici Fijata neće prekinuti štrajk
Foto: Telegraf

Oko 2.000 štrajkača u “Fijatovoj” fabrici u Kragujevcu odlučilo je da neće prekinuti štrajk dok ne budu dobili pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, preneo je RTS.

Radnici su ovu odluku doneli nakon konsultacija prve i druge smene radnika.

Zaposleni zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

Zoran Marković, predsednik Štrajkačkog odbora “Fijat Krajsler automobili Srbija”, očekuje da se primenjuju standardi VCM i standardi same kompanije ili grupacije “Fijat”. On navodi da je sledeće da moraju da dogovore bonus i povećanje zarada.

“Radnik u ”Fijatu” u Srbiji, radi za 300 evra, kompanija ako mu da 355, neće da povredi nijedan propis ili internu odluku svoje grupacije”, ističe Marković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije pozvala je radnike “Fijata”, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović, podržao je zalaganje premijerke Ane Brnabić za rešavanje problema u “Fijatu” i njen apel da radnici obustave štrajk kako bi se selo za pregovarački sto.

Orbović ocenjuje da je za tu sindikalnu organizaciju stav premijerke korektan i prihvatljiv.

Inače, za 10 dana, koliko traje štrajk, proizvedeno je 4.400 vozila manje od plana. Ne rade ni kooperanti sa oko 1.500 zaposlenih.

 

Izvor: telegraf.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage