Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Evo šta povezuje Srbe, Bošnjake i Hrvate!

Da se granice temelje na DNK analizama, Hrvatska, Srbija i BiH bi bili jedna zemlja!

Evo šta povezuje Srbe, Bošnjake i Hrvate!
Foto: Printscreen

Kako bi Evropa i delovi Azije i Afrike izgledali da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dele pretka i mogu biti jedan od načina posmatranja genetskog sastava neke skupine, pokazuje ova karta koju je objavio jedan korisnik Reddita.

Iz nje se vidi da, na primer, Britanci imaju više genetske sličnosti s Italijanima ili Portugalcima, nego s mnogo bližim skandinavskim zemljama poput Danske ili Finske, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama naše regije, odnosno između Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Iz karte se mogu iščitati sledeće haplogrupe:

Haplogrupa R1b

Najčešće je prisutna u zemljama zapadne Europe, ali i u nekim delovima Rusije kao i središnje Afrike. Ova grupa, ali u znatno manjem procentu može se pronaći i u istočnoj Evropi, zapadnoj Aziji, kao i delovima severne Afrike i središnje Azije.

Haplogrupa R1a

Proširena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, srednje Evrope, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N

Široko je rasprostranjena na severu Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije te na jugu Evrope.

Haplogrupa I1

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 odsto muškaraca u Švedskoj, 32,8 odsto muškaraca u Danskoj , 31,5 odsto muškaraca u Norveškoj i oko 28 odsto muškaraca u Finskoj.

Haplogrupa I2

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gde su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svetu s prosekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bošnjaci, Srbi...

Haplogrupa J1

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka i delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće ju je pronaći i na severu Afrike, jugu Evrope i među jevrejima, posebno onima s prezimenom Cohen. Mnogo ređa je, ali može se pronaći u nekim delovima Evrope, u središnjoj Aziji i na indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2

Pronalazi se i u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji, delovima Europe i severne Afrike, ali najčešće se povezuje sa severozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mezopotamije i Levanta.

Haplogrupa E

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identifikovanih subgrupa i taj uzorak je veoma redak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.

Haplogrupa G

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem procentu, među stanovništvom Europe, južne i srednje Azije te severne Afrike.

Izvor: alo.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage