Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 06. 2017.

Troje srpskih učenika među pet najboljih u svetu

Prvi put Srbija je dobila tri stipendije za Oksford. Troje učenika Matematičke gimnazije našli su se među petoro najboljih u svetu koji imaju takvu privilegiju.

Troje srpskih učenika među pet najboljih u svetu

Foto:b92.net

Prvobitno iznenađenje zamenile su pripreme i planovi za budućnost.

Katarina i Milena još ne mogu da dođu sebi od uzbuđenja. 

"Sve vreme sve što radim, radim da bih upisala Oksford i onako baš sam želela to da dobijem i mnogo sam verovala u sebe i onako baš mi je drago što se na kraju taj trud isplatio", kaže Katarina Petrović. 

"Bila sma jako sigurna u sebe i kad sam otišla na prijemni znala sam da ću ga uraditi fenomenalno i jesam ga uradila jako dobro tako da nije me iznenadilo što su me zvali na intervju ja sma to toliko očekivala da sam ranije izvadila i vizu", navodi Milena Vuletić. 

Za planove posle studija još je rano, ali želje postoje. 

"Volela bih da izgradim dosta iskustva da imam lepu karijeru i da jednog dana se vratim u Srbiju da malo poboljšam situaciju ako budem u stanju", kaže Milena. 

"Sve je vrlo neizvesno i to mi se donekle i sviđa zato što su mi svi horizonti trenutno otvoreni", navodi Katarina. 

Direktor Matematičke gimnazije je istovremeno i srećan i ponosan na uspeh svojih učenika, ali i tužan. 

"Veliko je pitanje da li će se neko od njih vratiti ovde a sjajno bi bilo da oni svojim velikim znanjem talentom koji će usavršiti na Oksfordu i Kembridžu da mogu posle toga da se vrate u našu zemlju i da svi nekako imamo koristi od toga", ističe Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimazije. 

Iz prethodnih generacija, čak 80 odsto je ostalo u inostranstvu po završetku studija.

"To je tuđa sreća mi treba da stvorimo uslove da oni mogu da odu da budu stipendirani od naše države a ne o stipendiji tih univerziteta i država jer su oni njihova sreća da ponovim ali mi nismo još dovoljno ekonomski jaka zemlja da to sve lako obećamo i učinimo", naglašava Mladen Šarčević, ministar prosvete. 

Ove dve mlade devojke i njihov drug Vuk koji nije imao vremena za razgovor jer se uveliko sprema za Olimpijadu, imaju šansu da provedu 4 godine u inostranstvu, steknu dodatno znanje i iskustvo, a Srbija može da se nada da će imati sreće da se jednog dana i vrate. Jer, ipak treba da budu pre svega naša sreća.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage