Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 05. 2017.

Pismo iz Karlovačke gimnazije: Kakvu poruku šaljemo deci?

Nastavnici zaposleni u Karlovačkoj gimnaziji, kao i nenastavno osoblje, uputili su otvoreno pismo, piše 021.rs.

Pismo iz Karlovačke gimnazije: Kakvu poruku šaljemo deci?

Foto:b92.net

Oni su uputili pismo zbog sumnjive odluke Pokrajinskog sekretara za obrazovanje Mihalja Njilaša da odbije saglasnost na predlog imenovanja direktora ove škole.

Njilaš je poslednjeg zakonskog dana izjašnjavanja na predlog Školskog odbora za direktora gimnazije odbio da pruži saglasnost i time praktično poništio konkurs u ovoj školi, koja je dugo bez izabranog direktora. 

On je navodno utvrdio da odluka Školskog odbora da direktor bude filolog i dosadašnji v.d. Milan Đurišić nije zakonita, te je naredio da se u roku od 15 dana ponovi konkurs, a do tada je za v.d. direktora imenovao jedinog protivkandidata Đurišića, profesora fizičkog i rukometnog trenera Radovana Kovačevića. Odluka je u školu stigla mejlom. 

Ova odluka, navode nastavnici, dolazi u trenutku kada su zaposleni u gimnaziji "ogromnom većinom glasova podržali, a Školski odbor izabrao pravu osobu za direktora Karlovačke gimnazije". 

"Reč je o Milanu Đurišiću, dugogodišnjem profesoru, vrsnom poznavaocu engleskog i drugih stranih jezika, i magistru engleske književnosti (šekspirolog). Naglašavamo da je prof. Đurišić dobio više nacionalnih i internacionalnih priznanja za svoj pedagoški rad, i da, kao i osoba i kolega, uživa veoma veliki ugled u kolektivu zbog svog etičnog, principijelnog i odmerenog ponašanja. Mi profesori, koji najpre procenjujemo sebe, pa tek onda svoje đake, zahtevamo objašnjenje od gore navedenih institucija i pojedinaca zašto direktor Karlovačke gimnazije ne može biti ličnost za koju smo i sami procenili da ima sve ljudske, profesionalne i organizacione kvalitete. Mi nismo pravnici, ali učimo svoje učenice i učenike da čitaju sa razumevanjem svaki tekst i da njegovu suštinu umeju da interpretiraju na jedini ispravan način - istinito i argumentovano", poručuju nastavnici Karlovačke. 

Rekapitulacijom odluka Pokrajinskog sekretarijata o poništavanju konkursa o izboru direktora Karlovačke gimnazije činjenično stanje zabrinjava, poručuju oni. 

Naime, prvi javni konkurs, na kojem je u novembru 2016. godine za direktora Gimnazije izabran profesor muzike Branislav Tubić, poništen je samo pet dana pre njegovog stupanja na dužnost zbog "manjkavosti i propusta u tekstu oglasa", a koji nije sadržao zakonsku odredbu kojom se predviđa da direktor školske ustanove mora posedovati odgovarajuću licencu za rad - iako on licencu nikako ni ne može posedovati. 

Profesori Karlovačke ističu da nisu svi direktori koji su dobili saglasnost o postavljenju na čelo obrazovnih institucija u 2016. godini imali tekstove javnih oglasa sa ovom zakonskom odredbom, što jasno ukazuje da se manipuliše konkursom za direktora. Ponovljeni konkurs sada je poništen jer "iz teksta konkursa proizilazi da od kandidata nisu traženi, pa samim tim ni pribavljani, dokazi o (ne)osuđivanosti za privredni prestup u vršenju njihovih ranijih dužnosti". 

Oni se pitaju i zašto se ovakva odluka pokrajinskog sekretara sprovodi neposredno pred sam kraj školske godine i to u vreme polaganja završnih maturskih ispita, prijemnih ispita za bilingvalna odeljenja, kao i prijemnog ispita za upis u prvu godinu. 

"Upravo sada kada je svim zaposlenima u kolektivu jasno da bez dobre i iskusne organizacije i rukovodstva škole nijedan od ovih važnih poslova ne može uspešno biti sproveden i okončan? Da li nekome smeta Karlovačka gimnazija i njeni profesori?! Ovakva odluka gospodina sekretara unela je veliki nemir i zabrinutost među đake, njihove roditelje, ali i sve članove kolektiva. Svi mi koji potpisujemo ovo pismo pitamo odgovorne: da li su razmišljali o tome kakvu poruku ovakvim postupcima nadležnih šaljemo našoj deci?", poručuju profesori i drugi zaposleni u Karlovačkoj gimnaziji. 

Pismo je upućeno ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i ministarstvu, predsedniku Skupštine APV Ištvanu Pastoru, predsedniku APV Igoru Miroviću, čelnicima opštine Sremski Karlovci, članovima školskog odbora škole i, naravno, pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage