Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 05. 2017.

"MUP neće tolerisati diskriminaciju prema LGBT populaciji"

Čitanjem različitih istinitih životnih priča LGBT osoba je Skupštini grada obeležen 17. maj - Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

"MUP neće tolerisati diskriminaciju prema LGBT populaciji"

Foto:B92.net

Ocenjeno je da su homofobija i transfobija i dalje prisutni i da je svaki vid diskriminacije LGBT osoba nedopustiv.

Životne priče čitale su predstavnice različitih institucija koje su potpisale Memorandum o saradanji, a akciju je organizovala Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osoba u Beogradu. 

Memorandum o saradnji potpisalo je više institucija i organizacija sa teritorije Beograda - Gradska uprava, Gradski centar za socijalni rad, Više javno tužilaštvo, Nacionalna služba za zapošljavanje, Policijska uprava Beograda, Zaštitnik građana, Zavod za javno zdravlje, kao i nevladine organizacije Gejten LGBT, As centar... 

Državna sekretarka MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković rekla je da MUP brine o sigurnosti i bezbednosti LGBT osoba i reaguje odmah na svaki poziv 

"'Na svakom slučaju, kada je MUP u pitanju, intezivno radimo i svako lice koje je počinilo ili prekršaj ili krivično delo procesuiramo u saradnji sa nadležnim tužilaštvom'', rekla je Popović Ivković. 

Ona je precizirala da MUP neće tolerisati nasilje, mržnju, niti bilo koji vid diskriminacije prema LGBT populaciji, ali i prema bilo kojem drugom građaninu. 

Načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić rekla je da je Grad Beograd potpisao Memorandum o saradnji i da je jedan od sedam gradova koji je pristupio projektu sprečavanja diskriminacije protiv LGBT populacije. 

''U martu smo organizovali obuku gde smo zaposlenima u Gradskoj upavi hteli da približimo LGBT populaciju i da im omogućimo da na lakši način pomognu građanima, pripadnicima te populacije, da ostvare svoje prava na lakši način'', rekal je Pantelić. 

Kako je navela, ideja vodilja za Grad Beograd je da svi građani, ma koliko da se razlikuju, imaju pravo na jednak život i jednake uslove u gradu. 

''Dokle god se bilo ko od naših građana bude osećao ugrozenim po bilo kom pitanju nećemo se smatrati slobodnim gradom. Ideja je da Beograd i dalje nastavi da podržava i širi misiju koju smo započeli ove godine'', rekal je Pantelić. 

Zamenik javnog tužioca prvog Tužilaštva u Beogradu Danijela Jokanović rekla je da Tužilaštvo kao organ gonjenja i preventivno i represivno uvek podržava ovakve akcije i da kroz svoja postupanja u svakom slučaju pokušava da bude dosledno u tome da zaštiti pripadnike LGBT populacije. 

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije ustanovljen je sa ciljem da se donosioci odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije LGBT osoba, a obeležava se u više od 120 zemalja širom sveta.

 

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage