Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 04. 2017.

72 godina od proboja Sremskog fronta

Državnom ceremonijom u Spomen-kompleksu Sremski front u Adaševcima kod Šida biće obeležena 72. godišnjica proboja Sremskog fronta.

72 godina od proboja Sremskog fronta

Foto:b92.net

Državnu delegaciju predvodiće državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, a prisustvovaće i predstavnici Vojske Srbije, lokalne samouprave, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u tim borbama kao i učesnici bitke.

Borbe na Sremskom frontu vođenje su 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, a procenjuje se da je na obe strane učestvovalo oko 250.000 vojnika.

Na strani Nemačke ratovale su jedinice Nezavisne državne Hrvatske dok su na strani Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (od 1. marta 1945. Jugoslovenske armije) učestvovale trupe Crvene armije, bugarske Narodne armije i italijanske brigade "Italija".

Borbe na Sremskom frontu bile su zapamćene kao veoma teške i krvave, uz obostrano velike gubitke, a često su vođenje u veoma nepovoljnim vremenskim uslovima.

Prema procenama istoričara, na jugoslovenskoj strani poginulo je oko 13.500 vojnika, kao i 1.100 crvenoarmejaca, 630 Bugara i 163 Italijana. Na protivničkoj strani poginulo je oko 30.000 vojnika.

Proboj Sremskog fronta označio je i kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije, mada su borbe u ostatku Jugoslavije nastavljene do polovine maja.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage