Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 04. 2017.

"Galebu" se ugasio motor nad Čenejem

Avio incident nad Čenejem, naseljem nedaleko od Novog Sada, čuvenom po sportskom aerodromu, završen je - bez posledica.

"Galebu" se ugasio motor nad Čenejem

Foto:B92.net

Dragan Amidžić, poznati novosadski biznismen i iskusni sportski pilot, uspešno je prizemljio avion "galeb G2" posle gašenja motora u vazduhu. Avion je prošao bez oštećenja, a i pilot nije povređen, pišu "Večernje novosti".

Do incidenta je, kako za "Novosti" objašnjava Amidžić, koji na avionu ovog tipa ima više od 700 časova naleta, došlo gotovo odmah po poletanju.

"Poleteo sam oko 16.30, "galebom G2" sa aerodroma na Čeneju, koji je i matična baza našeg aero-kluba "Galeb G4" u kom imamo još četiri ovakva aviona. Vrlo brzo motor je otkazao. Postupio sam prema pravilima, okrenuo sam avion prema pisti, izvukao točkove i uspeo da sletim bez većih problema. Posle ovog incidenta, naravno, avion su preuzeli mehaničari, koji će uraditi detaljan pregled i sve provere. Ja ću, kada poželim, da letim na nekom od drugih aviona.", rekao je Amidžić.

Aero-klub "Galeb G4" sa Čeneja, podsećamo, postao je poznat javnosti 2008. godine. Tada se, na aero-mitingu "Čenej 2008", organizovanom upravo na njihovom matičnom aerodromu, predstavila akro-grupa "Stars", formirana u okviru ovog kluba, na "galebovima G2". Ova grupa je jedna od retkih u svetu, koja je nastupala na mlaznim avionima van "zvaničnog" ratnog vazduhoplovstva.

Na avionima ove grupe leteli su iskusni piloti ratnog vazduhoplovstva, članovi nekadašnjih "Letećih zvezda". Solo nastupe, takođe na "galebu G2", izvodio je upravo Amidžić, koji je, iako nije pilot ratnog vazduhoplovstva, stekao zavidan broj časova naleta na mlaznom avionu.

Avion "galeb G2" na kojem je leteo Amidžić, jedan je od aparata koje su koristili piloti akro-grupe "Stars". Svih pet aviona, koji su u sastavu grupe, nabavljeni su polovni, i prethodno su detaljno remontovani. Ljubitelji vazduhoplovstva pamte ih po bojama trobojke i velikoj crvenoj petokraki zvezdi sa izduženim vrhom, nacrtanoj na belom "stomaku" aviona.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage