Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 03. 2017.

Gde se ima tu se i prosipa: RIK ponovo kupuje UV lampe

Republička izborna komisija će i ove godine kupovati nove UV lampe, koje će se koristiti prilikom provere na biračkom mestu.

Gde se ima tu se i prosipa: RIK ponovo kupuje UV lampe

Foto:B92.net

Iako su pre godinu dana stigle lampe, sada stiže nova narudžbina od pet hiljada komada.

Gde se ima tu se i prosipa, kaže narodna poslovica. A, kako se čini, Republička izborna komisija nema problem sa tim što se pred svake izbore nabavljaju nove UV lampe. Iako one nisu potrošna roba, u Srbiji umeju da se "pokvare". 

"Ono što znamo da se u praksi događa jeste da se neke lampe na primer i sprejevi vraćaju odmah Republičkoj izbornoj komisiji, neke se ne vrate odmah, neke se nose u opšinu, i to dovodi prosto do problema da evo i ovoga puta nabavljamo nekih 60 posto novih lampi", navodi Raša Nedeljkov iz CRTA. 

U brojevima to je pet hiljada novih UV lampi. Ili, prevedeno u novac - budžet koji svi punimo biće prazniji za blizu 50 hiljada evra. 

U Republičkoj izbornoj komisiji tišina. I pored molbe da nam obezbede sagovornika koji bi objasnio ko je odgovoran što su UV lampe oštećene, i da li će neko za to snositi odgovornost - odgovora nema. 

Programski menadžer CRTE Raša Nedeljkov kaže da ovakvi problemi pokazuju da je opravdan zahtev da Republička izborna komisija postane stalno, profesionalno telo. On kaže da je dobro što ce na ovim izborima biti uvedene neke tehničke novine za unapređenje bezbednosti izbornog procesa. 

"Ovoga puta je Republička izborna komisija uvela zatvornice kao plastičnu vezu koja je kodirana i kojom se vreće sa izbornim materijalom nakon glasanja pečate na taj način i dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji. To je jedan tehnički iskorak u odnosu na prethodnu godinu", objašnjava Nedeljkov. 

Posao nabavki UV lampi dobila je firma "Master team" iz Zemuna, koju Republička izborna komisija angažuje gotovo za svake izbore od 2006. godine.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage