Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 01. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Crna statistika: Moderno robovlasništvo pogađa većinom žene i decu

Robovlasništvo je veoma unosan biznis, i Svetska organizacija rada procenjuje da ono kriminalcima donese oko 150 milijardi dolara godišnje.

Crna statistika: Moderno robovlasništvo pogađa većinom žene i decu

Moderno ropstvo nije ukinuto ono postoji i neretko upravo pred našim očima. Ono može imati niz oblika, trgovinu ljudima, prisilni rad, seksulano iskorišćavanje, prislian brak, trgovinu organima i sl.

Procenjuje se da je trenutno u svetu čak 45,8 miliona ljudi porobljeno u nekom obliku. To je približno broj stanovnika Španije. Svetski indeks ropstva procenjuje da je prošle godine ono bilo primećeno u čak 167 zemalja sveta. 

Tri vodeće nacije po broju porobljenih su Severna Koreja sa 4,37 odsto ukupne populacije, Uzbekistan (3,97 odsto) i Kambodža (1,65 odsto).

Po ukupnom broju porobljenih na čelu je Indija gde se procenjuje da ih ima 18,3 miliona, ali se ova zemlja trudi da reši problem.

Robovlasništvo je veoma unosan biznis, i Svetska organizacija rada procenjuje da ono  kriminalcima donese oko 150 milijardi dolara godišnje. 

Samo u prislnom radu je angažovano 21 miliona robova od kojih većinu iskorištavaju kriminalci. Petinu porobljenih se iskorištava i seksualno, uključujući i 1,8 miliona dece. 

U Africi i na Bliskom istoku deca čine većinu robova. U Aziji i Evropi mngo je više odraslih žena. 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage