Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 02. 2018.  - Autor: Beta

Sporazum o saradnji sa Mađarskom u oblasti infrastrukture

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u Budimpešti sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata između vlada Srbije i Mađarske.

Sporazum o saradnji sa Mađarskom u oblasti infrastrukture

Foto:Tanjug 

Sporazum je potpisan u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, a prisustvovali su premijeri dve zemlje, Ana Brnabić i Viktor Orban.

"Srbija i Mađarska već uspešno sarađuju na sprovođenju važnih infrastrukturnih projekata, među kojima je najveći i najvažniji projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta. Okvirni sporazum predviđa dodatne mehanizme koordinacije, kako bismo nastavili da unapređujemo našu saradnju i da zajedno radimo na novim projektima", rekla je Mihajlović.

Cilj okvirnog sporazuma je unapređenje saradnje Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukture, pre svega u oblasti upravljanja vodom za piće i otpadnim vodama, transporta i održive mobilnosti, upravljanja čvrstim otpadom, sanaciji i rekultivaciji, zaštiti životne sredine i energetici.

Sporazum će se realizovati kroz razvoj i izvođenje infrastrukturnih projekata, pripremu studija, tehničku pomoć stručnjaka za usavršavanje državnih službenika, kao i druge vidove saradnje u oblasti infrastrukture.

Mađarska zainteresovana za Fruškogroski koridor

Sijarto je potvrdio da postoji interesovanje mađarskih kompanija za izgradnju Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, po modelu javno-privatnog partnerstva.

Izgradnja Fruškogorskog koridora je, kako je kazala Mihajlović, važan projekat za Srbiju, za koji je već urađen deo projektne dokumentacije, a u narednom periodu razgovaraće se o modelima finansiranja.

Ona je ocenila da je za regionalno povezivanje važno i uklanjanje nefizičkih barijera kroz efikasnije procedure na granicama, a mađarska strana je obećala da će biti rešen problem dugog zadržavanja na graničnim prelazima, i u drumskom i u železničkom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage