Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 10. 2017.  - Autor: Pressonline

Samo 3 domaća proizvoda imaju MEĐUNARODNU OZNAKU KVALITETA

Na listi Zavoda za intelektualnu svojinu su još 34 domaća proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, ali je njihova licenca ograničena samo na Srbiju.

Samo 3 domaća proizvoda imaju MEĐUNARODNU OZNAKU KVALITETA

Foto: Foter/Flickr/mbeo

Samo tri proizvoda iz Srbije - med sa Fruške gore, bermet, i leskovački ajvar dosad su dobili međunarodnu oznaku kvaliteta, što njihovim proizvođačima omogućava da ih prodaju u inostranstvu.

Na listi Zavoda za intelektualnu svojinu su još 34 domaća proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, ali je njihova licenca ograničena samo na Srbiju, prenosi RTS.

Srpski proizvođači nedovoljno koriste mogućnosti zaštite geografskog porekla iako takvi proizvodi imaju bolju cenu na svetskom tržištu i brojne pogodnosti za plasman.

Pirot je do sada zaštitio pirotski ćilim i pirotski kačkavalj, međutim proces zaštite proizvoda, kažu, nije nimalo lak.

Od zahteva za međunarodnim priznanjem većina proizvođača odustaje zbog duge procedure i ogromnih ulaganja za koja, kako kažu, nemaju novca.

- Najpre treba da imamo recepturu propisanu, zatim treba da imamo određenu količinu sirovine, kao i krajnjeg proizvoda i da sve to dokažemo u određenom postupku i da je sve to baš tako kako se priča o tom proizvodu - kaže za RTS Vesna Lazarević, stručna saradnica gradske uprave Pirot.

I proces zaštite domaćeg ajvara, kažu Leskovčani, trajao je dugo.

- Tri godine je trajao postupak zaštite, međutim, sve to je urodilo plodom. Povećana je proizvodnja ovog proizvoda, sa 30.000 jedinica na nekih milion jedinica, što mnogo, prvenstveno u privrednom smislu, znači za ovaj kraj. Mnogi danas ovde od toga žive - kaže Goran Jović, v.d. direktora Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage