Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 05. 2017.

Vozači dobro proverite: Za rešenje do 24.000 RSD

Ukoliko imate dva pojasa na zadnjoj klupi, moraćete da platite novu saobraćajnu dozvolu za automobil sa četiri sedišta.

Vozači dobro proverite: Za rešenje do 24.000 RSD

Foto:B92.net

Vozač kome saopšte na tehničkom pregledu da mu vouilo, koje je do sada bilo registrovano za pet putnika, a na zadnjoj klupi ima dva pojasa, pa je samim tim predviđeno za registraciju za četiri putnika, neće platiti samo izraqdu nove saobraćajne dozvole (1.314 dinara), već mu predstoji znatno dublje zavlačenje ruke u dzep što će ga za razne papire koštati minimalno 11.114 dinara.

“Nije dovoljno ni da donese potvrdu proizvođača“, kaže za Večernje novosti Ana Trifunović iz jednog beogradskog preduzeća koje se bavi uslugama Tehničkog pregleda. 

“Potrebno je da nadležne labaratorije donesu uverenhje. U suprotnom mi te vozače i njihova vozila vraćamo sa linije pregleda“, objašnjava ona. 

O čemu se zaista radi objašnjava direktor Centra za motorna vozila AMSS Milan Božić. 

“Nema tu nikakvih nepoznanica nego se jednostavno radi o poštovanju slova zakona”, kaže Božić. 

Sce se radi po Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije i Pravilniku o ispitivanju vozila. Ako vozilo ima četiri pojasa, a registrovano je za petoro putnika, jasno je da je to protivzakonito i da se mora regulisati. 

Praktično to znači da vlasnik vozila podnese tahtev za ispitivanje vozila Agenciji za bezbednost (cena 300 + 3.000 dinara), zatim ide kod proizvođača vozila (ovlašćenog uvoznika) da mu izda odgovarajuću potvrdu o stvarnom broju sedišta (cena se kreće od 1.500 do 12.000 dinara), a onda sa tom dokumentacijom u neku od ovlašćenih labaratorija za ispitivanje vozila. 

U Centru za motorna vozila AMSS ta usluga košta 5.000 dinara. Zatim po dobijanju uverenja od labaratorije, ponovo podnosi sva ta dokumenta Agenciji za bezbednost saobraćaja, i na kraju sa dobijenim “poslednjim” papirom od Agencije za bezbednost odlazi na tegnički pregled gde mu se upisuju novi podaci, i dobija novu saibraćajnu dozvolu (1.314 dinara). 

Ne zna se tačno koliko ima ovakvih vozila, ali po svemu sudeći broj je veliki jer je mnogo polovnih automobila, uvezenih proteklih godina, imalo “falš papire”. 

“Nisu problem samo polovnjaci”, kaže Milan Božić. 

“Raniji uvoznik veoma popularnih terenaca za Srbiju je prodavao kola sa papirima u kojima je upisivao da se vozilo registruje za pet putnika umesto za četiri. Na pitanje zašto je to radio, samo je rekao “kome bih prodao auto za četiri čoveka””, priča on. 

Niko se, kaže Božić, ne pita koliko je ljudi poginulo ili teško nastradalo, zato što su se prevozili nebezbedno. 

Problemi koji se pojavljuju prilikom registracije su i masa vozila, zatamnjena stakla, boja, razne prepravke svetala, visine vozila i slično, pa je preporuka svima koji kupuju vozilo da pomno provere da li se upisani podaci u saobraćajnoj dozvoli poklapaju sa stvarnim stanjem.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage