Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 04. 2017.

Ikea stroga ali oduševila: Za nekoliko nedelja...

Švedska kompanija Ikea, poznata po proizvodnji nameštaja, ovog leta planira da otvori fabriku u izbegličkom kampu u Jordanu.

Ikea stroga ali oduševila: Za nekoliko nedelja...

Foto:B92.net

Ta fabrika deo je njihovog dugoročnog plana zapošljavanja 200.000 ljudi koji su u nepovoljnom položaju širom sveta kroz programe socijalnog preduzetništva.

Centri u Jordanu trebali bi da budu u funkciji od avgusta i plan je da zaposle sirijske izbeglice i Jordance u proizvodnji pletenih proizvoda, uključujući tepihe, jastuke i prekrivače za krevete. 

Ikea će proizvodne centre izgraditi i opremiti, a u njima će se praviti ručno rađeni predmeti. 

Švedski gigant sklopio je partnerski ugovor sa fondacijom Jordan River, nevladinom organizacijom koju je osnovala kraljica Ranija i koja će upravljati objektima i zapošljavati za početak 100 ljudi. Kasnije je plan da se broj proširi na 400 i to u toku od dve godine. Pola radnika biće izbeglice, a pola lokalno stanovništvo. 

Projekt prati niz sličnih društvenih aktivnosti za zajednice širom sveta. Ambiciozna firma već direktno i indirektno zapošljava oko milion ljudi, a kroz slične projekte u narednih 10-15 godina planira i dodatnih 200.000. 

Organizacijama koje su premale da bi zadovoljile Ikeine stroge smernice za dobavljače nude poslovni model, mogućnosti učenja, jednostavne veštine o planiraju proizvodnje i sopstvene pripreme za izvoz roba. 

U sledećih nekoliko nedelja poslaće svoj dizajnerski tim u Jordan kako bi za početak definisali vrste proizvoda koji se tu mogu proizvoditi.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage