Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 04. 2017.

"Ustupili smo im Slovake, mnogo su nerazvijeni"

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević izjavio je da će mlekara "Koliba" iz Slovačke u Rekovcu izgraditi mlekaru.

"Ustupili smo im Slovake, mnogo su nerazvijeni"

Foto:B92.net

Reč je o Fabrici za prozvodnju mlečnih proizvoda na bazi ovčijeg i kozijeg mleka, koju smo dogovorili sa slovačkim investitorom i "čeka se projekat iz Slovačke koji mora da zadovolji stroge kriterijume Evropske unije", objasnio je Đorđević.

Celu investiciju podržala je Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, a mlekara u Rekovcu zvaće se "Koliba Levač", izjavio je Đorđević. 

Slovaci će u mlekari, "za početak zaposliti oko 40 radnika", što je veoma važno za Rekovac, nerazvijenu opštinu Srbije, dodao je Đorđević. 

"Po pismu o namerama slovačkog investitora koga je usvojila Skupština opštine, za početak će im biti dovoljno 1.000 litara mleka, a kasnije će povećati proizvodnjnu na 5.000 litara i zaposliti 80 do 100 radnika", rekao je Đorđević. 

"Mi se tome radujemo, jer će mlekara oživeti Levač i doprineti da se za nas čuje ali i ožive sve sfere poljoprivrede i stočarstva u ovom kraju", kaže on. 

Slovaci imaju obavezu da otkupljuju mleko od naših proizvođača, tako ćemo uposliti domaćinstva koja se bave ovčarstvom i kozarstvom, ocenio je on. 

Prema popisu, domaćinstva u Levču imaju 12.000 ovaca i 2.000 koza, to je dovoljan broj grla, međutim vrste ovaca i koza koje se ovde gaje nisu toliko mlečne. Od Ministarstva poljoprivrede imamo obećanje, da će, uz našu pomoć, pomoć opštine, finansirati nabavku mlečnijih grla kako bi imali više mleka za tu mlekaru, rekao je Đorđević. 

Dogovoru sa rukovodstvom "Kolibe" prisutovao je i predsednik Regonalne privredne komore za Šumadiju i Pomoralje u Karagujevcu Predrag Lučić. 

Lučić je investitoru iz Slovače obećao svu potrebnu pomoć kako bi se ova investicija realizovala u najkraćem roku, dodao je Radosavljević. On je istakao i da su Slovaci zainteresovani za otvaranje i drugih fabrika u Srbiji. 

Kompanija "Petin" je zainteresovana za fabriku meta i pancira, Kompanija "Minga" za proizvodnju betonskih elemenata, a Farma "Oaza" za uzgoj nojeva.

 

Prati B92 na Viberu

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage