Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 03. 2017.

Pola miliona dinara i eto posla

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam obezbedio je novac koji će omogućiti da se podrži zapošljavanje nezaposlenih. Od 182.000 do 456.000 dinara svakom.

Pola miliona dinara i eto posla

Foto:B92.net

Po rečima potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Ivana Đokovića, nedavno usvojenim Pokrajinskim akcionim planom za zapošljavanje u Vojvodini za ovu godinu predviđeno je da se za samozapošljavanje izdvoji 50.500.000 dinara, što će omogućiti da se podrži oko 200 novih samostalnih preduzetničkih poduhvata.

Javni konkursi biće raspisani uskoro, a onima kojima bude odobrena podrška biće obezbeđena subvencija od 182.000 do 456.000 dinara. Treba reći da je ta subvencija namenjena nezaposlenima koji se samozapošljavaju, a pravo da konkurišu imaju nezaposleni s evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Vojvodini. 

To pravo mogu ostvariti i oni koji žele da osnuju samostalni posao – otvaranje radnje ili neki drugi oblik preduzetništva – a to mogu učiniti samostalno ili udruživanjem više nezaposlenih, kao i za osnivanje privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos. 

Oni koji žele da konkurišu za tu vrstu subvencije imaju obavezu da novoregistrovanu delatnost obavljaju najmanje godinu. Onima kojima bude odobrena subvencija od 182.000 dinara, zapravo će biti plaćeni porezi i doprinosi obračunati na iznos minimalne zarade za taj period, što je svakako značajno rasterećenje za početnike u poslu. 

Postoji i mogućnost da se dobije i više novca – 456.000 dinara, a reč je o iznosu dve bruto prosečne zarade za period ugovorene obaveze – što zapravo znači da oni koji dobiju tu subvenciju imaju obavezu da delatnost obavljaju još godinu nakon proteka subvencionisanog perioda, odnosno dve godine. 

Precizni kriterijumi za dodelu subvencija biće poznati kada bude raspisan konkurs, a prilikom dodele novca prednost će imati nezaposleni koji su završili obuke u institucijama čiji je osnivač AP Vojvodina. Kriterijum za dodelu subvencija zavisiće i od podnetog biznis-plana, a odluku o tome ko će dobiti subvenciju doneće stručni tim koji će utvrđivati kvalitet podnetih zahteva i vrednovati ih. Novina je i da će biti obavljeni razgovori s potencijalnim korisnicima čiji biznis-planovi budu ocenjeni kao kvalitetni i održivi. 

Osim za samozapošljavanje, Pokrajinskim akcionim planom za zapošljavanje u Vojvodini za ovu godinu predviđeno je i izdvajanje 60.078.379 dinara za zapošljavanje nezaposlenih, a subvencija koja je namenjena poslodavcu po nezaposlenom iznosi od 183.000 do 202.000 dinara. 

Odobrava se privatnim poslodavcima radi zapošljavanja nezaposlenih s evidencije NSZ-a u Vojvodini, a poslodavac je u obavezi da zaposli radnika na godinu. Prilikom odobravanja tih subvencija takođe se mogu dobiti dva iznosa – prvi se odnosi na minimalnu zaradu, a viši na prosečnu, čime se daje podsticaj poslodavcima da zaposlenima isplaćuju višu zaradu.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage