Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 03. 2017.

BG: Nakon dve i po godine čiste "smrdljive" zgrade

Dve i po godine nakon što su se stanari iselili iz "smrdljivih" zgrada u Novom Beogradu - počinje njihova sanacija.

BG: Nakon dve i po godine čiste "smrdljive" zgrade

Foto:B92.net

Čišćenje zidova od otrovnih materija radiće Institut za nuklearne nauke "Vinča" i preduzeće "Lever inženjering d. o. o.", a ko će u njima nakon toga živeti, znaće se tek kada posao bude bio završen, pišu Večernje novosti.

Adaptaciju zgrada počinje Direkcija za građevinsko zemljište, koja je i zidala dva sporna objekta u naselju Dr Ivan Ribar, u čijim zidovima su pronađene štetne materije.

Sanacija je više puta odlagana iz raznih razloga. Naime, prvobitni plan je bio da se objekti sruše do temelja, a da se na istom mestu izgrade dva nova, ali se od toga ubrzo odustalo. Čekalo se, potom, da svi stanari potpišu nove ugovore, a zatim se birao način na koji će objekti biti rekonstruisani. 

“Institut za nuklearne nauke "Vinča" će u prvoj fazi uraditi demonstraciju postupka sanacije na jednom spratu zgrade”, kažu u Građevinskoj direkciji Srbije. 

“Rok za završetak demonstracije je četiri meseca. Nakon toga će biti izvršene kontrole i provera da li je zagađenje u potpunosti otklonjeno. Kada dobijemo u potpunosti dobar rezultat, odnosno očišćene zidove, nastavljamo dalje da radimo. Obe zgrade su sada u vlasništvu Direkcije i za nas je prioritet kvalitetno urađena sanacija”, objašnjavaju oni. 

U Direkciji navode i da još nije poznata buduća namena zgrada u naselju Dr Ivan Ribar. Odluka o tome, kako kažu, biće doneta tek kada sanacija bude završena i o tome se u ovom trenutku nije odlučivalo. 

Inače, od 199 porodica koje su zbog otrovnih materija morale da napuste svoje domove, 53 su rešile je da pruže drugu šansu istom investitoru i sačekaju izgradnju identičnih zgrada nekoliko metara dalje. Ostali su se odlučili ili za raskid ugovora i povraćaj novca ili za drugu nekretninu u vlasništvu Građevinske direkcije Srbije. 

Stanari koj su se prilikom sklapanja novih ugovora s Građevinskom direkcijom Srbije odlučili na zamenu stana, tj. za stan u novim zgradama u istom bloku, još čekaju kraj radova. Zvanični rok za useljenje je 1. septembar, ali u GDS očekuju da će novi stanovi biti spremni i ranije.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage