Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 03. 2017.

Neverovatno otkriće: Ovo nalazište dovoljno za sve

Otkriće velikog nalazišta prirodnog gasa u egipatskim vodama je podgrejalo nade da u istočnom Mediteranu postoji još takvih nalazišta.

Neverovatno otkriće: Ovo nalazište dovoljno za sve

Foto:B92.net

Ta nalazišt bi mogla da zadovolje energetske potrebe Evrope, izjavio je visoki zvaničnik italijanske naftne i gasne kompanije Eni, Luka Berteli.

"Enijevo neverovatno otkriće nalazišta 'Zor', koje, kako se procenjuje, sadrži više od 30.000 milijardi kubnih metara gasa, probudilo je interesovanje kod drugih vodećih naftnih i gasnih kompanija u regionu", izjavio je Berteli na jednoj gasnoj konferenciji u Nikoziji, a prenosi agencija AP. 

U vodama Kipra bi se, kako je dodao, mogao skrivati potencijal za nova otkrića, a takođe postoje i druge mogućnosti za eksploataciju, pošto će Liban i Izrael kasnije ove godine ponuditi kompanijama licence za eksploataciju njihovih podvodnih područja ili blokova. 

"Verujem da je potencijal ovde, ali moramo ići korak po korak. Ako ne budemo bušili, ništa nećemo znati", rekao je on. 

Prvi gas sa nalazišta Zor će, prema očekivanjima kompanije Eni, poteći pre kraja ove godine kako bi zadovoljio domaću tražnju Egipta, dok će potpuno razvijanje nalazišta koštati do 12 milijardi evra. 

"Ukoliko se u vodama Kipra otkriju nova nalazišta, ostrvo bi se moglo odlučiti za izgradnju postrojenja za preradu gasa koji bi se izvozio", kazao je on. 

Za izvozne svrhe, alternativna opcija je, kako kaže, izgradnja gasovoda koji bi povezivali gasna nalazišta u istočnom Mediteranu sa Turskom i Evropom. 

"Gasovodi su tehnički izvodljivi, ali bi zahtevali ogromne investicije, političke dogovore i nova otkrića gasnih nalazišta", kazao je on.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage