Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 03. 2017.

BG: Ovako će izgledati novi centar

tudentski trg u Beogradu dobiće potpuno nov izgled, a na njemu će svoje mesto naći i spomenik nekadašnjem premijeru ubijenom u atentatu Zoranu Đinđiću.

BG: Ovako će izgledati novi centar

Foto:B92.net

Poziciju tog monumenta, za koji je grad raspisao međunarodni konkurs, odredio je austrijski arhitekta Boris Podreka, rođen pre 77 godina u Beogradu, autor idejnog rešenja Studentskog trga, koji će s Vasinom ulicom i Trgom republike biti pretvoren u pešačku zonu.

Kako će spomenik izgledati i od kojeg će materijala biti sačinjen znaće se 16. oktobra, kada žiri treba da obelodani rezultate javnog nadmetanja. Tik pored zgrade u kojoj je Đinđić nekada živeo, spomenik će, kaže Podreka, biti vidljiv i sa Trga republike i sa Kalemegdana, saopšteno je iz Skupštine grada.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

 

Kombinacija svetlih i tamnih kamenih ploča, koje neće biti strogo geometrijskog oblika, dominiraće parterom između Akademskog parka, zgrade Rektorata i hotela „Skver najn”. U tom prostoru, kada se izmesti trolejbuska okretnica i sagradi podzemna garaža, naći će se skulpture ispred Etnografskog muzeja, kandelabri i klupe sa obe strane trga, uska fontana, mini-amfiteatar i po sredini pergola. Ona će praktično sakriti kioske i stepenište i liftove za garažu. 

.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

 

“Taj prostor bilo je teško oblikovati zbog njegove proporcije. On nije ni ulica ni trg jer je njegova dužina šest puta veća od širine. Geometrijski red u toj slobodnoj organskoj teksturi drže kandelabri sa obe strane. Implanti poput skulptura, trga koji će povezati Knez Mihailovu ulicu i park daće poseban šmek prošlosti”, ističe Podreka.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

 

Sredinom Vasine ulice Podreka je predvideo klupe koje će moći da se pomeraju i drvored, a levom stranom ulice od Trga republike protezaće se biciklistička staza prema Kalemegdanu. Vozila za dostavu, policijska i Hitne pomoći jedina će imati pristup tom delu pešačke zone, koja će se naslanjati na Trg republike. 

Njegova obnova, prema rešenju arhitekata Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića, trebalo bi da počne na jesen. Izmeštanje trolejbuskog terminusa, što je uslov da se Podrekine ideje razigraju na Studentskom trgu, Milutin Folić, gradski urbanista, najavljuje za kraj leta.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage