Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 02. 2017.

Osnovan srpsko - makedonski poslovni savet

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da su razgovori srpskih i makedonskih privrednika bili veoma uspešni i da će doprineti povećanju robne razmene dve zemlje.

Osnovan srpsko - makedonski poslovni savet

Foto:B92.net

On je Tanjugu, na prijemu održanom u ambasadi Srbije u Skoplju, za predstavnike 45 kompanija iz Srbije koji su učestvovali na srpsko-makedonskom poslovnom forumu, kazao da je veoma važno da privrednici međusobno razgovaraju i vide šta je to što je za obe strane interesantno.

"Veoma je važno da se čuju nove stvari i da se vidi kako sa nivoa jednostavne trgovine, odnosno kupovine i prodaje usluga, može da se pređe na to da se kompanije udruže i zajedno izvoze na treća tržišta", kazao je Čadež.

On je naglasio da je dobra vest i to što je danas osnovan srpsko -makedonski poslovni savet i da će on biti inicijalna veza privrednika za svakodnevnu međusobnu komunikaciju ne samo o problemima, već i o šansama za nove poslove.

Čadež je kazao i da se u Skoplju, u organizaciji Privredne komore Makedonije, održava skup o ulozi malih zemalja u međunarodnoj ekonomiji, ističući da je namera tog skupa da se napravi set teza za veliku konferenciju koja će se održati i na kojoj će učestvovati predstavnici najvećih svetskih kompanija.

U ambasadi Srbije na prijemu su pored predstavnika srpskih kompanija iz različitih oblasti prisustvovala i ekipa glumaca iz filma Zona Zamfirova drugi deo, koji je večeras premijerno prikazan u Skoplju.

Prema podacima PKS-a ukupna robna razmena Srbije i Makedonije u prošloj godini bila je 726,5 miliona evra i veća je za 10,88 odsto u odnosu na 2015.

Izvoz iz Srbije u Makedoniju u 2016. bio je 534, 4 miliona evra ili za 13, odsto veći nego 2015, dok je uvoz iz Makedonije u prošloj godini porastao za 4,8 odsto i iznosio je 192, milion evra.

Makedonija je sedma na listi zemalja u koje Srbija izvozi.

U srpskoj privrednoj delegaciji u Makedoniji su predstavnici kompanija: “Put inženjering”, “Re crafts” klaster, “Dadi šped”, “Simpo” , “Eurofrigo”, “Megle”, Slobodna zona Pirot, “Sena”, “Energoprojekt hidroinženjering”, “Minakprom”, “Lučić grupa”, “Termovent komerc”, “Nutriko”,“Trayal korporacija”, “HIP Petrohemija Pančevo”, “Yumis”, “Simpo šik”, “Metal gallant gradnja” , “MK group”, “Unipromet” i drugih firmi iz industrija koje zajedno ostvaruju više od 50 odsto izvoza Srbije u Makedoniju.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage