Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 01. 2017.

ŠOKANTNA PRAVILA ZA ŽENE U KATARSKIM AVIONIMA: Da li su zaista seksističke!?

"Katar ervejz" je jedna od svetskih aviokompanija koje se najbrže razvijaju, ali je prema navodima australijskih medija taj uspon uzdrman otkrićem šokantno staromodnih pravila za stjuardese u katarskim avionima. U izveštaju Federacije radnika u međunarodnom transportu (ITF) na tapetu su se zbog "flagrantne zloupotrebe letačkog osoblja" našle još dve aviokompanije iz tog regiona - "Etihad" i "Emirejts", ali je "Katar ervejz" prošao najgore.

ŠOKANTNA PRAVILA ZA ŽENE U KATARSKIM AVIONIMA: Da li su zaista seksističke!?

U pomenutom izveštaju ITF je razotkrio nekoliko neverovatnih pravila za stjuardese koja one dobijaju na potpis u ugovorima sa "Katar ervejzom":

 Stjuardese mogu da se zaposle samo ako su singl

• Moraju da ostanu u tom statusu pet godina nakon zasnivanja radnog odnosa

• Ako žele da se udaju, moraju da zatraže dozvolu aviokompanije

• Trudnoća predstavlja kršenje ugovora i može da vodi otkazu

Skoro 18 meseci nakon što je ovaj izveštaj prvi put objavljen, ITF tvrdi da aviokompanija nije načinila nikakav napredak u tretmanu žena i taj sindikat je zatražio od kompanija koje imaju unosne ugovore sa "Katar ervejzom", poput fudbalskog kluba Barselona, da razmisle o svom odnosu sa tom aviokompanijom.

"Katar ervejz" je reagovao saopštenjem koje je objavljeno u jučerašnjem izdanju američkog dnevnog lista "Vašington post" u kojem ova aviokompanija navodi da tvrdnje u vezi s ugovorima nisu tačne.

- Stjuardese ne moraju da budu ili da ostanu singl. Mnogi članovi naše posade su zapravo u braku - kaže Rosen Dimitrov, potpredsednik "Katar ervejza" zadužen za brigu o klijentima.

Katarska aviokompanija dodaje da je obavezno da je članice posade obaveste o trudnoći, pošto je prema prema propisima te zemlje civilnog vazduhoplovstva te zemlje to obavezno “iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga". "Katar ervejz" navodi da ako članice posade nisu u stanju da lete zbog trudnoće, sledi im "pomoć u pronalaženju odgovarajućeg radnog mesta na zemlji".

Akbar al Baker, izvršni direktor ove aviokompanije, ranije je u izjavi za Rojters branio politiku "Katar ervejza", navodeći da su uslovi pod kojima se zasniva radni odnos jasno navedeni.

- Ako dođete da tražite posao u "Katar ervejzu", dajemo vam dokument u kojem su navedena pravila, ako vi kao zrela osoba prihvatite ta pravila, onda ne bi trebalo da se žalite - kazao je Al Baker.

Otkriće uslova zapošljavanja u katarskoj aviokomapniji izazvalo je reakcije na društvenim mrežama gde us pravila nazivana "seksističkim", "ludim" i "zastarelim".

 


Izvor: BLIC

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage