Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

28. 03. 2007.  - Autor: M. SPREMIĆ

PREČICA DO REKA

Put od centra grada do Save i Dunava uskoro bi trebalo da vodi preko Terazijske terase, za čiji izgled su dva arhitektonska rešenja dobila prvu nagradu

s
s

Kako će ubuduće izgledati Terazijska terasa još se zvanično ne zna, jer je ovo centralno gradsko jezgro, koje obuhvata deo od Terazija do ulice Kraljice Natalije, na četvrtom po redu konkursu dobilo dva potencijalna izgleda. Dva prvonagrađena rada su kombinacija parka i trga sa propratnim sadržajem, a svoju konačnu reč komisija će dati 10. maja.

Direktor Projektantske kuće "ARCVS" Branislav Redžić kaže da je u poslednjih 150 godina bilo niz konkursa za arhitektonsko rešenje Terazijske terase i da se nada da će se konačno stvari pomeriti sa "mrtve tačke".

- Potrudili smo se da spoznamo vrednosti kojima Beograd raspolaže. U centralnom delu grada, s jedne strane nalaze se hoteli "Moskva" i "Balkan", i to kao kapija koja definiše Terazijsku terasu, a s druge strane je reka. Taj prostor trebalo bi oplemeniti - priča Redžić.

a

Izložba, pa diskusija

Pobednički radovi biće izloženi u Muzeju primenjenih umetnosti od 4. do 10. maja. Poslednjeg dana izložbe biće organizovana javna diskusija, na kojoj će biti istaknuti kvaliteti radova, date smernice za njihovu dalju razradu, kao i preporuke investitorima.

Arhitektonsko rešenje ove projektantske kuće bazirano ja na ideji da pomenuti prostor ne bude korišćen isključivo za odmor i dokolicu.

- Ispod centralne površine - kombinacije trga i parka - trebalo bi da bude iskopana pešačka zona u koju bi se ulazilo iz postojećih podzemnih prolaza, dok bi na površini s leve i desne strane bili postavljeni park i stepenište. Projekat predviđa i postavljanje kabine u središnjem delu kompleksa za prevoz invalida, dece i starih lica - objašnjava Redžić, i dodaje da ovakvo rešenje omogućava neminovan i brz silazak na reku.

Druga ideja, koja je takođe ponela prvu nagradu, jeste rešenje arhitekata Dejana Milanovića i Grozdane Šišović iz Arhitektonskog studija "Riekt".

- Naša motivacija i namera bile su da se prostor u potpunosti iskoristi sa svim svojim specifičnostima i da bude namenjen najširem krugu ljudi. S obzirom na to da je lokacija sama po sebi veoma atraktivna, otvara se mogućnost da budućim izgledom to bude pečat grada - kaže Dejan Milanović.

s
s

Prema njegovim rečima, pored javnog prostora koji je stavljen u prvi plan, propratni sadržaji bi svojom funkcijom trebalo da privuku posetioce.

- Stakleni paviljoni predviđeni su za postavljanje kafea, restorana, galerija i raznih salona. Oni bi trebalo da stoje s leve i desne strane stepeništa "razbijenog" malim amfiteatrima, koji će omogućavati ulaz u paviljone. Predviđeno je postavljanje i dve kule vidikovca, sa panoramskim staklenim liftovima - rekao je Milanović.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati