KAO svojevrstan uvod u 24. međunarodni Limes kongres, koji će od 2. do 9. septembra u Viminacijumu, okupiti više od 100 istraživača sa svih kontinenata, beogradski Arheološki institut će večeras od 19 časova u Galeriji SANU predstaviti deo bogate baštine Rimskog carstva sa naših prostora. Izložba "Rimski Limes i gradovi na tlu Srbije", je prema rečima Miomira Koraća, prevashodno arheološka postavka, čiji je cilj dočaravanje i približavanje ovog dela prošlosti savremenim posmatračima.

- Svaki eksponat oživljava neku priču iz prošlosti - ističe Korać, uz napomenu da se neki predmeti prvi put izlažu. Prema njegovim rečima, život se suštinski od vremena Rimskog carstva do danas nije promenio, pa bi Rimljane sada eventualno mogao da iznenadi jedino avion.

Na čelu tima Arheološkog instituta, koji je brojao više od 20 stručnjaka, rad na izložbi predvodio je naučni saradnik dr Stefan Pop-Lazić.

- Namera nam je da ovom izložbom antičko nasleđe približimo svakom ko prošeta Knez Mihailovom ulicom - objašnjava Pop-Lazić postavku koju prate jasna objašnjenja eksponata, ali i 3D animacije nekadašnjih gradova, crteži na kojima je predstavljen bog Danubijus, zidanje Trajanovog mosta... - Među eksponatima su opeke sa pečatima, koje su pravile rimske legije, čuveni šlemovi iz Breskova, delovi odeće matrona i devojaka iz Viminacijuma, odakle ekskluzivno izlažemo i jedan mač.

ČEKAJU MAČ I OKLOP

NA izložbi će prvi put biti prikazani rezultati najnovijih istraživanja, prvenstveno legijskih logora u Singidunumu, Viminacijumu, ali i na lokalitetima u Sirmijumu, Feliks Romulijani, Šarkamenu, Naisusu i Medijani. U realizaciji postavke Arheološkom institutu pomoć su pružili Muzej Srema, Muzej Vojvodine, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, Narodni muzej u Požarevcu, Narodni muzej u Zaječaru, Muzej Krajine u Negotinu i Narodni muzej u Nišu, dok se u utorak čekao potpis ministra vojnog, kako bi se do večeras postavci priključili jedan mač i oklop iz Vojnog muzeja u Beogradu.