Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 02. 2018.

BEOGRAĐANI, PAŽNJA! Curi vam nos, kašljete i kijate - možda uopšte niste bolesni, već imate OVAJ PROBLEM

Beograđani muku muče sa zagađenim vazduhom, a ni ne slute da im uskoro sledi nova opasnost po disajne puteve pošto sezona polenskih alergija samo što nije počela!

BEOGRAĐANI, PAŽNJA! Curi vam nos, kašljete i kijate - možda uopšte niste bolesni, već imate OVAJ PROBLEM

Foto:Blic.rs

- S obzirom na to da je zima bila topla, ranije je krenula polinacija, odnosno cvetanje alergenih biljaka. Trenutno cveta drveće, i to leska, jova, tuje i čempresi, vrbe i jasen. U malim koncentracijama je prisutan polen topole i breze - objasnila je Mirjana Mitrović, rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena.

U prirodi polen putuje i putem vetra i vode. Tako da nema opuštanja, kada košava rastera smog sa sobom donese polen. I ne postoji način da se spreči njegovo širenje i prisustvo u vazduhu, kažu stručnjaci.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) ove godine je otpočela kvalitativno i kvantitativno merenje alergenog polena u vazduhu 29. januara, i to na dvema stanicama: na Zvezdari i Novom Beogradu.

- Merenja su tek počela prošle nedelje, tako da se o nekoj prognozi za celu godinu ne može ovako rano pričati. Na osnovu iskustva od 16 godina merenja, bilo je sličnih situacija, odnosno toplih zima, ali biologija samih biljaka u njihovom ritmu i dinamici cvetanja nema enormnih odstupanja koja bi bila kritična za alergične osobe - dodala je Mitrovićeva.

Podaci SEPA pružaju informacije o intenzitetu alergenosti određenih biljnih vrsta, stepenu njihove koncentracije, kao i o tendencijama rasta ili opadanja.

SVE VIŠE ALERGIČNIH BEOGRAĐANA Broj novootkrivenih pacijenata raste iz godine u godinu

Broj novootkrivenih pacijenata koje muče alergije povećava se iz godine u godinu, kažu iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage