Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

30. 08. 2017.

MUKE SA BUSPLUSOM I ako imate mesečnu pretplatu kontrolor može da vam blokira kartu ukoliko OVO NISTE URADILI

Približava se još jedan prvi dan u mesecu, a pre nego što legne plata, trebalo bi uplatiti mesečnu Busplus karticu, dok kontrolori ne nagrnu u autobuse. Ali, evo kakva neprijatnost može da vam se dogodi čak i ako dopunite personalizovanu karticu na vreme.

MUKE SA BUSPLUSOM I ako imate mesečnu pretplatu kontrolor može da vam blokira kartu ukoliko OVO NISTE URADILI

Foto:Blic.rs

Svi smo se našli u situaciji da ceo autobus stoji jer je kontrolor „uhvatio“ putnika sa neotkucanom nepresonalizovanom kartom, neki posmatrači imaju razumevanja za nesrećnog saputnika, a drugi navijaju da ga legitimišu i izvedu, kako bi ostali putnici nastavili vožnju.

Za korisnike nepersonalizovanih kartica pravila su jasna – pri ulasku u vozilo kartica se prisloni uz validator, čime se skine suma u zavisnosti od toga koju ste zonu odabrali, a putniku omogućava vožnja u narednih 90 minuta.

Međutim, korisnici personalizovanih mesečnih povlastica imaju neograničen broj vožnji, sigurni u to da uvek imaju kartu kod sebe i da ne moraju da razmišljaju da li će im nedostajati kredita, pri ulasku u vozilo često ne validiraju karticu. Pravila, ipak, nalažu drugačije.

Po važećem pravilniku, koji se može naći na sajtu Sekretarijata za javni prevoz, u kome je izložen način korišćenja svake kartice, personalizovane ili ne, pojedinačne, grupne, dnevne, po zonama – postoji odredba koju putnici ćesto prenebregnu, a mogla bi da im stvori probleme.

Naime, u Odluci o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, koja se odnosi na kontrolu karata, postoji član koji nalaže i putnicima sa personalizovanim karticama da čekiraju kartu, a ukoliko to ne učine, kontrolor može da je blokira!

- Lica koja su prilikom kontrole zatečena u vozilu ili u rezervisanom prostoru, dužna su da kontroloru ili drugom ovlašćenom licu pokažu kartu. Ukoliko se u postupku provere utvrdi da nije izvršena validacija smart kartice koja glasi na ime, a na kojoj je upisana dopuna za tekući mesec, kontrolor će smart karticu blokirati i dati putniku uputstva u pogledu načina deblokade, nakon čega putnik može da završi započetu vožnju – naznačeno je u ovom članu.

Realnost je malo drugačija i – logičnija. Do sad nije bilo neprijatnosti da putniku koji ima redovno uplaćen mesečni iznos kontrolor blokira povlasticu, i time zadržava sve putnike u autobusu, slepo prateći slovo zakona.

Kontroloru morate da pokažete ličnu kartu
Foto: M.Mitrović / RAS Srbija Kontroloru morate da pokažete ličnu kartu

Ono zbog čega se mnogi putnici bune jesu ovlašćenja koja kontolori imaju. U članu 36a takođe piše i da kontrolor ima pravo da legitimiše putnika bez karte, odnosno da traži ličnu kartu na uvid, ili da ukoliko putnik odbija saradnju, da pozove pripadnike komunalne policije.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage