Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 08. 2017.  - Autor: Pressonline

NOVO LICE Kosančićev venac će imati DVA MALA TRGA UMESTO RASKRSNICA

Prometne raskrsnice, koje predstavljaju kapije Kosančićevog venca 2018. godine će biti pretvorene u male, uređene trgove popločane kamenom – pjacete.

NOVO LICE Kosančićev venac će imati DVA MALA TRGA UMESTO RASKRSNICA

Foto: Promo

Glavni gradski urbanista Milutin Folić kaže da asfaltne površine odlaze u prošlost, a veza Kalemegdana i Topličinog venca sa Kosančićevim biće atraktivni skverovi, kao prirodni veštački tok. On objašnjava da će nova dva trga biti popločana istim kamenom kojim su popoločani trotoari Kosančićevog venca.

- Pjaceta ispred austrijske ambasade biće prostor na kome se susreće Kalemegdan sa pešačkom zonom i velikim stepeništem koje je glavna veza sa Savskim šetalištem, mestom odakle danas dolazi najveći broj posetilaca Beograda – objasnio Folić i dodao da će na toj pjaceti biti postavljena klupa i kamena česma za one koji su se umorili penjući se stepenicama.

Druga pjaceta, na uglu sa Pop Lukinom, povezivaće kamenim pločnikom zonu Kosančićevog venca sa zonom Knez Mihailove, pa će se pešački tokovi koji silaze na reku, Ulicom Vuka Karadžića sa jedne i sa Obilićevog venca sa druge strane, slivati Topličin vencem upravo na ovaj novoformirani gradski trg.

- Na ovoj pjaceti moći će da se predahne uz pogleda na sveže uređene fasade u ovom delu grada. U neposrednoj blizini je i prostor biblioteke koji će se, prema projektu čuvenog bečkog arhitekte Borisa Podreke, preurediti u još jedan javni prostor na kojem će posetioci moći da se upoznaju sa srpskom istorijom i građom koja je stradala u bombardovanju 6. aprila 1941. godine – istakao je Folić.

Glavni gradski urbanista kaže da su ove značajne javne površine do sada bile potpuno zapuštene i preplavljene nelegalno parkiranim automobilima i da će se njihovom reafirmacijom prednost dati pešacima i biciklistima, dok će automobili sa javnih površina biti preusmeravani u garaže, što će "poboljšati kvalitet života u Beogradu po uzoru na Beč, Kopenhagen i Barselonu".

Fotografije pogledajte OVDE.

Izvor: Beoinfo

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage