Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Beogradski zoo-vrt slavi 81. rođendan: Otkrivena bista Vuku Bojoviću

Vuk Bojović je 1986. godine, iz Više trgovačke škole u kojoj je bio direktor, došao na čelo zoo-vrta u vreme kada su od njega gotovo svi odustali misleći da će biti zatvoren, i vratio mu staru slavu

Beogradski zoo-vrt slavi 81. rođendan: Otkrivena bista Vuku Bojoviću
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Spomen-bista dugogodišnjeg direktora Beo zoo-vrta, Vuka Bojovića, otkrivena je danas u 11 časova u zoo vrtu u prisustvu direktora Srboljuba Aleksića i brojnih prijatelja, a na inicijativu “Društva srpskih domaćina” koji su i finansijeri projekta. Povod da se baš danas otkrije bista je 81. rođendan Beo zoo-vrta.

– Posebna mi je čast i zadovoljstvo što se u mom mandatu sve ovo dešava. Vuk nam je ostavio jedan vrt koji je ponos Beograda i u koji svi rado svraćaju. Njegova bista je okrenuta prema upravnoj zgradi u kojoj je proveo 28 godina i kao da nas nadgleda i prati šta radimo.

– Zbog toga se trudimo i trudićemo se da svake godine vrt ulepšavamo, poboljšavamo i da ne izneverimo čoveka bez kojeg vrt ne bi bio ono što je danas – rekao je direktor Beo zoo vrta Srboljub Aleksić.

Duško Stanojević, Bojovićev blizak prijatelj, ispričao je kako je Vuk 1986. godine, iz Više trgovačke škole u kojoj je bio direktor, došao na čelo zoo vrta u vreme kada su od njega gotovo svi odustali misleći da će biti zatvoren, i vratio mu staru slavu.

– Njegovi prijatelji su mu govorili da se mane ćorava posla i da još uvek ima vremena da se predomisli i vrati odakle je došao. Ali ljubav prema prirodi i zov divljine su učinili svoje i Vuk je u ovaj prostor u koji je ušao gledao okom umetnika. Počeo je da sakuplja drvo po drvo, kamen po kamen, cvet po cvet dok najzad nije napravio jedan veliki cvet kojem su se svi divili.

– Ipak ono po čemu ćemo ga mi, njegovi prijatelji, večito pamtiti je to što je on u ovom vrtu napravio jedno mesto da utoli svoju glad za druženjem – objasnio je Stanojević i dodao da je ostala neispunjena Vukova želja da napavi oazu na Velikom ratnom ostrvu.

Nićifor Aničić, veliki prijatelj direktora Zoo vrta i jedan od finansijera spomen-biste, rekao je da je srećan, pre svega, zato što je Vuk dobio bistu u rodnom mestu na Durmitoru “među svojim vitezovima i vojvodama”, ali i ovde, gde mu je “ostalo srce”.

– Vuk Bojović u svoje vreme je bio najveći srpski domaćin. Prihvatio je zoološki vrt kao sopstvenu imovinu i otadžbinu kako bi je predao pokolenjima. Srećan sam što mi moji domaćini pomogoše da mu posvetimo bistu, i to baš na ovom mestu, jer mu je ovde ostalo srce i duša – rekao je drhtavnim glasom Aničić.

Prijatelji Vuka Bojovića su nakon dirljivog govora otkrili spomen-bistu što je bilo propraćeno aplauzom, da bi potom pesnikinja Ljiljana Pralović odrecitovala stihove posvećene ovom borcu za najlepšu životinjsku oazu u prestonici.

Danas od 12 časova, nedaleko od Vukove biste, u amfiteatru pored kaveza sa majmunima, održana je i međunarodna izložba karikatura životinja.

 


Izvor: telegraf.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage