Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Na aerodromu otkriven mural inspirisan likom Nikole Tesle

10. jula 1856. rođen je Nikola Tesla, a tim povodom je na beogradskom aerodromu koji nosi ime velikog naučnika, svečano otkriven mural izrađen po ideji magistra arhitekture Nine Radosavljević

Na aerodromu otkriven mural inspirisan likom Nikole Tesle
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Izvršni direktor AD Aerodrom "Nikola Tesla" Raša Ristivojević rekao je da ove godine obležavaju 55 godina od osnivanja aerodroma i da su jako ponosni na povećanje broja putnika, kargo prometa i avio operacija.

“"Dosta investiramo, bavimo se modernizacijom, a mural je još jedan vid investiranja, ovoga puta u kulturu. Nadam se da će ovaj mural biti prepoznatljiv svim korisnicma aerodroma, čak i onima koji dođu samo kafu da popiju”", rekao je Ristivojević, podsetivši da je 1962. godine popijen prvi espreso u Jugoslaviji i to baš na ovom aerodromu.

Profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i član stručnog žirija Marko Lađušić obrazložio je zbog čega su izabrali baš idejno rešenje Nine Radosavljević, među 55 koliko je stiglo na konkurs Aerodroma “Nikola Tesla”.

“"Ninin rad je potpuno odgovorio na ono što smo želeli da vidimo ovde"”, rekao je Lađušić i naveo da je u pitanju kompleksno umetničko delo kakvo ne postoji u Beogradu.

Radosavljević, koja je rođena 10. jula kada i Nikola Tesla, rekla je da mural predstavlja veliki napor i uspeh Miodraga Stanišića i njegovog tima koji su realizovali njenu ideju.

Ona je pojasnila da je kao arhitekta želela da postigne trodimenzionalnost i da je ideja bila da Teslin lik bude prepoznatljiv iz daljine.

"Mural je rađen sedam dana akrilnim sprejevima i čini ga 16.000 trouglova, a samo lik Nikole Tesle čini oko 9.000 trouglova u 34 različita tona. “Svaki trougao nosi svoj ton kako bi se proizvela trodimenzionalna slika”", kazala je umetnica.

Mural “Inspiracija likom Nikole Tesle”, koji se nalazi u javnoj zoni Terminala 2, za cilj ima promociju umetnosti sa idejom da se obezbedi inovativni, urbani i atraktivan identitet aerodroma, istakne lik najpoznatijeg svetskog naučnika i pruži podrška talentovanim i kreativnim umetnicima.

U žiriju su, pored Lađušića, bili i istoričar umetnosti Milica Pekić magistar arhitekture i urbanog dizajna Maja Lalić, arhitekta Jovan Mitrović, arhitekta Aleksandra Mitrovski.

Izvor: alo.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage