Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 02. 2017.

Crni „rekordi” januara: sahranjeno 1.653 sugrađana

Za mesec dana JKP „Pogrebne usluge” premašile broj ukopanih iz januara 2000. – Povećan i broj požara – zabeleženo je više od 400 intervencija.

Crni „rekordi” januara: sahranjeno 1.653 sugrađana

foto: politika.rs

Prvi mesec ove 2017. ostaće upamćen po mnogim, ne baš slavnim statistikama u prestonici. Zabeležen je rekordni broj preminulih sugrađana, a mnogo posla imale su spasilačke i komunalne službe. Zabeleženo je više od 400 požara, ali i 500 kvarova na uličnoj vodovodnoj mreži.

– Od prvog januara do danas na grobljima koja pripadaju JKP „Pogrebne usluge” obavljeno je 1.635 sahrana. Ovaj broj prevazilazi mesečni januarski prosek od oko 1.100 ukopa, ali i januar iz 2000. godine, kada je, prema našim podacima, umrlo najviše sugrađana – 1.624 – kaže Dragan Baltovski, direktor JKP „Pogrebne usluge”.

U ovom mesecu bilo je 16 ledenih dana, što je iznad proseka, ali su temperature ipak, iako se ne čini, bile ispod januarskog proseka

Ovo preduzeće održava deset najvećih gradskih grobalja, od oko 180, koliko ih ima u gradu. Koliko je prestoničana sahranjeno na ostalim mesnim i lokalnim grobljima nema preciznih podataka.

Pre sedamnaest godina možda se i moglo naslutiti šta je prouzrokovalo toliku smrtnost jer je 1999. godine bilo bombardovanje. Stres koji su mnogi sugrađani preživeli tada sigurno je uticao na povećan broj umrlih, ali šta je uzrok povećanoj smrtnosti ove godine nije poznato.

Zbog velikog broja preminulih, ali i loših vremenskih uslova, na sahrane na gotovo svim beogradskim grobljima se čekalo, nekada i po desetak dana.

– „Pogrebne usluge” godišnje obave od 12.600 do 13.000 ukopa, ili u proseku oko 40 sahrana dnevno i one se sve do prošle godine nisu obavljale nedeljom i prvog dana praznika. Ovog januara dnevno je zakazivano od 65 do 70 ispraćaja na večni počinak – ističe Baltovski.

Ledeni talas koji je još od Badnje večeri okovao grad izazvao je velike probleme sugrađanima, ali i mnogim službama u gradu. Među onima koji su stalno bili na terenu su i vatrogasci-spasioci. Oni su za prethodnih 30 dana intervenisali više od 400 puta.

Od 9. do 15. januara od akutnih respiratornih infekcija obolelo je 16.453 ljudi, a od gripa 853

– Ovaj broj intervencija veći je 10 odsto u odnosu na broj požara koji se uobičajeno dogodi u januaru. Najčešće smo gasili građevinske objekte, kuće i pomoćne prostorije – 250, ali i vozila, gde je bilo oko 40 intervencija. Posla smo imali i u obuzdavanju vatre na otvorenom, gde smo plamen gasili 105 puta. U požarima je bilo i stradalih – dve osobe su poginule, a četiri povređene – kaže Rade Milošević, načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu.

Više od 500 kvarova na vodovodnim cevima

Od početka zime i broj pucanja cevi na uličnoj vodovodnoj mreži višestruko se povećao. Od početka godine prijavljeno je oko 500 kvarova, a sanirano oko 450.

– Glavni uzrok je dotrajalost cevovoda, ali i duboki minus, kao i temperaturne razlike. U toku ledenog talasa veliki broj potrošača ostavljao je otvorene slavine kako im se ne bi zamrznule cevi i instalacije zbog čega je zabeležena prekomerna potrošnja vode u celom gradu. Bila je ravna onoj u najtoplijem periodu – kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija” i ističu da je u svakoj smeni radilo oko 20 ekipa.

 

Izvor: politika.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage