Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 12. 2016.

Pravilno korišćenje kućnih uređaja smanjuje potrošnju energije

Pravilno koristite kućne uređaje u svom domu kako biste značajno smanjili potrošnju energije i produžili vek trajanja uređaja. Konačno, to će rezultovati smanjenjem finansijskih izdataka za podmirivanje režijskih troškova.

Pravilno korišćenje kućnih uređaja smanjuje potrošnju energije

Foto:B92.net

Pažljivo pročitajte uputstvo proizvođača o korišćenju određenog uređaja, jer ćete vrlo često pronaći i uputstvo kako uređaj možete koristiti najefikasnije.

Ne zaboravite da svakim preduzetim korakom indirektno čuvate i okolinu, smanjujući emisije štetnih gasova u atmosferu. Svi preduzeti koraci stvaraju zbirni efekat u pogledu ušteda energije, a time i smanjenja troškova.

FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI

Korisno je znati za šta je određeni deo zamrzivača namenjen i koje su njegove temperature:

Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnijem mestu u kući (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera). Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stepen manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%.

Izbegavajte izloženost frižidera i zamrzivača sunčevom zračenju.

Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača, obavezno ostavite dovoljno prostora za ventilaciju između zadnjeg dela uređaja i zida (oko 10 cm) kako ne bi došlo do pregrevanja, a time i povećanja potrošnje el. energije.

Povremeno očistite (ali pažljivo, da ne oštetite cevi) od prašine zadnju stranu frižidera gde se odvodi toplota.

Pre nego što otvorite vrata frižidera razmislite šta vam je potrebno i vrata frižidera ne držite otvorena duže nego što je to potrebno.

Prilikom zatvaranja vrata frižidera, budite sigurni da ste ih dobro zatvorili. Proverite da li je  zaptivka na vratima čista i da li dobro prijanja. Kako bi ste to proverili, stavite komad papira na ivicu frižidera i zatvorite vrata. Ako papir ne padne, znači da su vrata frižidera u dobrom stanju.

Termostat postavite na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti i za 10-15%.

Nemojte stavljati u frižidere i zamrzivače vruća ili topla jela. Pre nego što toplu hranu nameravate zalediti, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa tek onda smestite u zamrzivač.

Zamrznutu hranu bi trebali odleđivati prvo u frižideru, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju besplatno hladi drugu hranu u frižideru.

Pravovremeno odleđujte frižidere i zamrzivače (kad debljina leda dostigne 3 do 5 mm) jer tako štedite energiju i produžavate radni vek uređaja.

Standardna temperatura zamrzavanja je -18oC, a ako podesite temperaturu za 1oC niže, možete povećati potrošnju el. energije i za 5%.

ŠPORETI

Uvek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuva – na taj način se toplota duže zadržava u posudi te se smanjuje kondenzacija pare po kuvinji. Kuvajući sa poklopcem možete uštedeti i do 20% el. energije za kuvanje.

Prilagodite posuđe količini hrane koju kuvate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Takođe, prilikom pripreme kafe i čaja zagrevajte samo potrebnu količinu vode.

Uvek koristite veličinom optimalnu grejnu ploču za odabranu posudu.

Proverite da li je dno posuda u kojima kuvate glatko i ravno. Hrana će se brže skuvati ako posuda prijanja bolje na grejnoj ploči šporeta.

Prilikom kuvanja, koristite minimalnu jačinu grejanja koja vam je potrebna. Kada je voda jednom prokuvala smanjite jačinu grejanja na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom jačinom nećete postići da vaša hrana bude brže skuvana, već će voda brže ispariti.

Isključite grejno telo par minuta pre nego što mislite da je jelo gotovo, jer će grejno telo zadržati visoku temperaturu, a hrana će nastaviti da se kuva.

Staklokeramička grejna ploča vrlo precizno usmerava toplotnu energiju na samo dno posude, pa je zato efikasnija od klasičnih grejnih ploča.

Prilikom kuvanja na gasnom šporetu pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa toplotnu energiju.

Kod pečenja su posebno efikasne rerne sa ventilatorom koje mogu uštedeti od 10-15% energije.

Samo neka jela zahtevaju predgrevanje rerne na željenu temperaturu. Zapamtite da svakih 10 minuta predgrevanja rerne troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi tokom godine može doprineti povećanju vaših godišnjih računa za struju.

Vrata rerne držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% toplote.

Rernu možete isključiti i 10 minuta pre kraja pečenja jer rerna duže zadržava toplotu, a uštedećete električnu energiju.

Zaprljane rerne troše više energije nego one koje se redovno čiste.

MAŠINE ZA PRANJE I SUŠENJE VEŠA

Uvek odaberite program pranja veša sa najnižom temperaturom vode dovoljnom da veš bude kvalitetno opran. Današnja sredstva za pranje veša efikasno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja.

Ukoliko preskočite program predpranja uštedećete vodu i 0,2-0,6 kWh električne energije po jednom pranju.

Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja veša, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. Pokušajte prati standardnu količinu veša za određeni tip bubnja (5-6kg) jer se u slučaju preopterećenog bubnja veš neće kvalitetno oprati dok će se u slučaju nedovoljno opterećenog bubnja nepotrebno trošiti energija.

Najvažnija ušteda prilikom sušenja veša postiže se sa dobro centrifugiranim vešom, zato bi centrifuga mašine trebala imati najmanje 1000 okretaja u minuti. Nameštanjem centrifuge na 1600 okretaja/min možete kod sušenja uštedeti i do 30% električne energije.

Ukoliko možete, izbegavajte sušenje veša u sušilicama, već ga sušite na vazduhu.

Prilikom sušenja veša u sušilicama efikasnost ciklusa će biti veća ako sušite veš iste debljine.

Efikasnost sušilica veša osigurava i redovno čišćenje filtra.

MALI KUĆNI UREĐAJI

Mikrotalasna rerna greje hranu od krajeva prema sredini, pa ukoliko kuvate raznovrsniju hranu, veće komade stavite sa spoljne strane, a tanje i manje s unutrašnje strane rerne.

Potrebno je više vremena, a i energije da zagrejete vodu u grejaču na kojem se uhvatio kamenac nego u čistom, zato redovno čistite grejač od vodenog kamenca. Možete ga vrlo jednostavno očistiti koristeći jabukovo sirće.

Zagrevajte samo onu količinu vode koja vam je potrebna za kafu, čaj ili nešto drugo.

Uvek isključite računar kada ga ne koristite. Ukoliko ipak morate ostaviti računar uključen dok ne radite, isključite monitor, jer on troši više od pola energije celog sistema. Uključivanje i isključivanje računara ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računar već produžuje životni vek komponenti i štedi energiju.

Ako ostavite monitor uključen celu noć, potrošićete energije koliko je dovoljno za zagrevanje 6 večera u mikrotalasnoj rerni.

Stare računare ne bacajte sa kućnim otpadom jer u sebi sadrže teške metale i olovo, već ih predajte u reciklažna dvorišta koja prerađuju elektronskii otpad.

Imajte na umu da stand by funkcija kod raznih kućnih uređaja, a naročito TV i DVD-a troši i do 6% električne energije u domaćinstvu. Konkretno, TV u stand by modu troši i do 24% energije u odnosu kad je upaljen.

Punjači za mobilne telefone, prenosne računare i digitalne kamere troše energiju i kad su uređaji napunjeni i kad su odvojeni od punjača. Dokaz za to je činjenica da su punjači koji su uključeni u utičnicu, a pri tome nisu u funkciji punjenja, i dalje zagrejani.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage