Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 03. 2016.  - Autor: redakcija Pressonline

MILJANA RADIVOJEVIĆ – LAŽNA DOKTORKA ARHEOLOGIJE!

Miljana Radivojević je lažna doktorka sa UCL (University College London). Ova samozvana „naučnica“ plagirala je skoro 100% svoje doktorske disertacije, „odbranjene“ 2012. godine na UCL! Pored plagijata, ova „naučnica“ dokazala je da je industrijska revolucija počela na Balkanu, odnosno na mestu, gde se danas nalazi njeno rodno Prokuplje!!! Celom svetu je poslala lažnu vest da je 4,000 naučnika, na simpozijumu u Kanadi, svojim aplauzom – potvrdilo njene nalaze!!! Po njenim nalazima, civilizacija je nastala u njenom rodnom Prokuplju, arheologija, kao nauka, takođe je nastala u Prokuplju! Arheologija je tamo, odakle je Miljana Radivojević !!! Očekujemo da će Miljanino najnovije arheološko otkriće biti, da se i legendarni Indijana Džons – rodio u Prokuplju !!! U mnoštvu prevara, plagijata i laži – ovo nas ne bi čudilo! Da podsetimo, ova devojka arheolog-prevarant je, u saradnji sa svojim mentorom (intimne veze nisu poznate) Tilom Rehrenom (Thilo Rehren), napravila u naučnoj istoriji, neviđenu krađu naučno-istraživačkog dela, pa zato, ponovo, prenosimo delove iscrpne naučne analize ovog najvećeg plagijata u novijoj akademskoj istoriji.

MILJANA RADIVOJEVIĆ – LAŽNA DOKTORKA ARHEOLOGIJE!

Foto: MILJANA RADIVOJEVIĆ

U „Blicu“ od 29. februara, na listi „100 najuticajnijih Srba u svetu“, našla se i Miljana Radivojević, na 83. mestu. U obrazloženju visoke pozicije piše da je ona „sa svojim timom dokazala da se prva industrijska revolucija dogodila na Balkanu“! Neverovatna, notorna glupost! „Slavna naučnica“, kako je „Blic“ naziva, napisala je i odbranila doktorsku disertaciju, pod naslovom: „Poreklo metalurgije u Evropi: proizvodnja metala u vinčanskoj kulturi, Srbija“. Ne ulazeći dublje u to, da li ovakva tema može da bude i predmet istraživanja za jednu doktorsku disertaciju, ili je o tome već i previše pisano – bavićemo se samo neospornim činjenicama da je ova disertacija čist plagijat!

Naučni časopis „Starinar“, svetskog ugleda, koji izdaje Arheološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti, u svojoj Knjizi LXV/2015, objavio je opširnu analizu „naučnog dela“ Miljane Radivojević.

Na samom početku autor Duško Šljivar kaže:

„Rad objavljen u prethodnom broju Starinara (Miljana Radivojević, Julka Kuzmanovic-Cvetković - Copper minerals and archeo-metallurgicals from Vinča culture sites of Belovode and Pločnik; overview of evidence and new data, Starinar LXIV/2014, 7-30) predstavlja dva poglavlja doktorskog rada M. Radivojević, koji je odbranjen 2012. godine na UCL (Universitz College of London, prim. red.) u Velikoj Britaniji. Detaljniji prikaz i poređenje tekstova nije moguće uraditi, jer je disertacija nedostupna stručnoj javnosti i, kako je saopšteno, ona je „zaključana“ sledeće četiri godine !“

Autor analize pomenutog rada Miljane Radivojević, dalje kaže:

„Podrazumeva se da svaki autor koristi i citira publikovane radove (tuđe, prim. red.). Međutim, prilikom posete lokalitetu Belovode, gospođica Radivojević je, bez znanja rukovodioca, kopirala kompletnu dokumentaciju sa ovog lokaliteta, koju neovlašćeno koristi u svom radu...“. Naime, da bi zamaglila plagijarizam, Miljana Radivojević namerno citira pogrešne autore u određenim radovima.

U daljoj analizi ovog teškog plagijata, autor Duško Šljivar piše:

„Neprimereno je, takođe, prisvajanje kolegijalnih saopštenja. Čak i za ovakve podatke se, u akademskoj zajednici, citira izvor informacija. Na strani 9 ovog rada, autori pišu o starčevačkom horizontu, bez ikakvog uvida u sam kontekst ove situacije i u materijal... Dosta je i prisvajanja publikovanih navoda drugih autora, koji nisu citirani, ili navoda, koji su pripisani drugim autorima.“

Ova opsežna analiza plagijata Miljane Radivojević, data je na četiri gusto pisane strane, formata A4, u pomenutom časopisu. Izdvojićemo još neke delove, koji ukazuju na čist plagijarizam, ne samo u izradi doktorske disertacije, već i drugih „naučnih“ radova Miljane Radivojević.

„Kroz čitav rad se kombinuje navođenje nalaza i situacija sa netačnim citiranjem. Navešćemo ono najočiglednije. Na stranama 19 i dalje daju se podaci za ostave bakarnih artefakata sa Pločnika. Opisujući „grupu I“ autori se pozivaju na nepostojeće navode... Dakle, kontekst nalaza je izmišljen...“

Na kraju ove analize autora Duška Šljivara iz Narodnog muzeja iz Beograda, nedvosmisleno se utvrđuje plagijat u radovima Miljane Radivojević:

„Ovakve improvizacije provejavaju celim tekstom, uz okvirne opservacije u zaključnim razmatranjima, bez citiranja autora, koji se decenijama bave ovom problematikom i svi, manje-više, sa različitih stanovišta ukazuju na metalurške aspekte vinčanske kulture. Uprkos opstrukcijama sa autorskim pravima, zbog manipulacija nalazima i zbog brojnih tehničkih grešaka, ovaj rad predstavlja kompilaciju već publikovanih rezultata o metalurgiji vinčanske kulture, a dobrim delom i ilustrativnih priloga.“

Kao što je već rečeno, analizirani rad predstavlja dva ključna poglavlja doktorske disertacije Miljane Radivojević, odbranjene na UCL u Londonu. Procena je da se radi o jednom od najvećih plagijata u istoriji srpske nauke, a (verovatno) i britanske.

Na kraju da podsetimo da je Miljana Radivojević bila u timu tzv. „mladih naučnika iz Velike Britanije“, koji su izmislili aferu o navodnom plagijatu doktorske disertacije Nebojše Stefanovića.


Izvor: Pressonline

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati